Fördömer utrensningarna i Turkiet

TURKIET2016-08-15

ST inom universitets- och högskoleområdet fördömer i ett uttalande de omfattande utrensningarna bland lärare, andra offentliganställda och journalister efter statskuppsförsöket i Turkiet.

De åtgärder som Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vidtagit efter kuppförsöket innebär bland annat repressalier mot media och enskilda journalister, akademiker är förbjudna att lämna landet och mer än 80 000 statsanställda har stängts av från sina jobb. Presidenten har infört undantagstillstånd och upphävt den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.

”Historiskt har undantagstillstånd i Turkiet följts av utomrättsliga åtgärder, mord på oliktänkande, försvinnande av fängslade personer och tortyr. I ett läge där de mänskliga fri- och rättigheterna och rättssäkerheten nu åsidosatts för samtliga medborgare är arbetstagarnas rättigheter allvarligt hotade”, skriver ST inom universitets- och högskoleområdet i sitt uttalande.

Också Europafacket och världsfacket har fördömt utvecklingen i Turkiet och kräver att Turkiet respekterar mänskliga fri- och rättigheter. Om övergreppen fortsätter anser organisationerna att EU måste riva upp flyktingavtalet med Turkiet.

ST inom universitets- och högskoleområdet uttrycker sitt stöd till sina fackliga kollegor i Turkiet och fördömer den turkiska regeringens attacker mot universitetsanställda och den akademiska friheten.

”ST inom universitets- och högskoleområdet kräver att samtliga drabbade får en rättslig prövning, att de olagliga förfaringssätten upphör och att Turkiet åter respekterar de mänskliga fri- och rättigheterna”, skriver avdelningen i uttalandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA