Utredare vill skrota tio vårdmyndigheter

OMORGANISATION2012-05-29

Omkring 550 jobb kan försvinna om myndigheterna för sjukvård, omsorg och folkhälsa struktureras om. En utredning har föreslagit att tio myndigheter läggs ned och ersätts av fyra nya.

En av de nedläggningshotade myndigheterna är Folkhälsoinstitutet, som så sent som 2007 flyttades från Stockholm till Östersund.

– Reaktionen är nog mest att folk blir trötta, kommenterar den lokala ST-företrädaren Karin Molander Gregory. Vi har hållit på fem–sex år med att bygga upp verksamheten på nytt efter flytten, det är lite tufft om det rivs upp nu igen.

Regeringens utredare Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar, anser att statens organisation för vård- och omsorgsfrågor är alltför splittrad och före­slår en genomgripande omorganisation. Enligt förslaget läggs tio myndigheter ned, däribland Social­styrelsen, Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet. Även Hjälpmedelsinstitutet och Apotekens service AB läggs ned.

I stället bildas fyra nya myndig­heter:

  • Kunskapsmyndigheten ansvarar för utveckling och spridning av kunskap.
  • Tillsynsmyndigheten samlar all tillsyn.
  • Infrastrukturmyndigheten ansvarar för kommunikation och gemensamma IT-lösningar.
  • Välfärdsstrategiska myndigheten genomför analys, uppföljning och styrning.

Den nya strukturen ska vara på plats i januari 2014.

Denna lösning blir enligt Stefan Carlsson inte bara bättre, utan även billigare. Kalkylen tyder på att kostnaderna kan sänkas med 20 procent i en ny organisation, och att antalet anställda kan sänkas från dagens 2 700 till omkring 2 150.

Maria Carneland, ST-ordförande på Socialstyrelsen, befarar att det blir en övertalighet framför allt inom Socialstyrelsens centrala verksamhet, även om den i vissa fall kan komma att lösas med pensioneringar eftersom medelåldern bland de anställda är hög.

– Till det positiva hör att det blir en större satsning på tillsyn. Vi har fått minskade resurser och det blir mycket skrivbordsarbete.

De regionala konsekvenserna av förslaget är delvis oklara. Enligt utredningen ska alla huvudkontor ligga i Stockholm, medan löne- och ekonomi­administration läggs över på den nya myndigheten Statens service­center i Gävle och Öster­sund. Tillsyns­myndigheten behöver som i dag en regional organisation, och kanske även Kunskapsmyndigheten, anser Stefan Carlsson.

Karin Molander Gregory på Folk­hälso­institutet tror inte att så många skulle följa med om det blir ett återtåg till Stockholm.

– Man har rotat sig. Och det har inneburit ett lyft för Östersund att ha vår myndighet här!

Karin Molander Gregory.
Bild: Gunno Rask
Karin Molander Gregory.

10 myndigheter som kan försvinna

  • Socialstyrelsen
  • Läkemedelsverket
  • Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
  • Statens beredning för medicinsk utvärdering
  • Statens folkhälsoinstitut
  • Smittskyddsinstitutet
  • Myndigheten för vårdanalys
  • Myndigheten för handikapp­politisk samordning
  • Myndigheten för internationella adoptionsfrågor
  • Statens medicinsk-etiska råd

Dessutom föreslår Stefan Carlsson nedläggning av föreningen Hjälpmedels­institutet och det statliga bolaget Apotekens service AB.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA