Annons:
Kort om: VAB
Fördjupning
AVLinda Kling0 kommentarerTyck till!

Vård Av Barn

Höstblåsor, vattkoppor och kräksjuka. Nu börjar högsäsongen för småttingarnas smittor – och föräldrars vabbande. Här är viktiga fakta om vård av barn.  
 1. Till tolvårsdagen
  Om du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kan du få tillfällig föräldra­penning från Försäkringskassan för vård av barn, vab. Du kan få ersättning för vab från det att barnet är 8 månader till dagen innan barnet fyller 12 år.
 2. Avtal kan ge mer
  Ersättningen från Försäkringskassan motsvarar strax under 80 procent av lönen upp till taket på 29 063 kronor i månadslön. Många kollektivavtal ger anställda som tjänar över taket en ersättning från arbetsgivaren, bland dem villkors­avtalet för statligt anställda.
 3. Enklare med nya regler
  Från 1 januari 2019 ansöker du om tillfällig föräldrapenning hos Försäkringskassan först när barnet är friskt och du är tillbaka på jobbet, det vill säga när du vet hur många dagar du varit hemma. Du måste ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet. Det är en förenkling jämfört med tidigare regler.
 4. Vab vid läkarbesök
  Du kan få ersättning för vab också för att följa med ett barn till läkare, barna­vårdscentral, tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatri.
 5. Tiden kan delas upp
  Två föräldrar kan vabba halva dagen var, varannan dag eller dela upp det på annat sätt. Båda föräldrarna kan dock inte få ersättning för vab samtidigt, med undantag för om barnet är inlagt på sjukhus.
 6. Läkarintyg efter en vecka
  Från den åttonde sjukdagen – helgdagar inräknade – krävs läkarintyg för att få ersättning för vab. Läkarintyget ska skickas till Försäkringskassan.
 7. Inte bara föräldrarna
  ­­Även personer som inte har den rättsliga vårdnaden om barnet kan vabba, exempelvis vänner och släktingar. För att få ersättning från Försäkringskassan måste personen som vabbar gå miste om inkomst. Morfar som är pensionär kan alltså inte få ersättning.


Tvååringar sjuka mest
Ersättning vid vab infördes 1974 och kallades då sjukpenning vid vård av sjukt barn. Då gavs ersättning för högst 10 dagar per familj och år. Numera är taket 120 dagar per barn och år. Tvååringar är den åldersgrupp som kräver flest vab-dagar, i snitt drygt åtta dagar per år. Februari är oftast den månad då flest vab-dagar tas ut.

Vanligt att vobba
Enligt Språkrådet etablerades verbet vobba i svenskan 2011, och sedan dess har fenomenet blivit allt vanligare. Vobba innebär att man vårdar sjukt barn i hemmet samtidigt som man jobbar hemifrån med bibehållen lön. Men din arbetsgivare kan inte tvinga dig att vobba om ditt sjuka barn behöver dig – det är en lagstadgad rättighet att vabba.

Klimat-vab inte okej
Pappan Erik Kropf ansökte i mars i år om vab för att delta i en klimat­demonstration med sin dotter. På den skylt han bar under demonstrationen stod: "Klimat-vab för skolstrejken". "Jag ville få ut idén om att jag faktiskt vårdar mitt barn i dag i och med mitt engagemang för klimatet", sade han till Expressen. Precis som Erik förväntat sig blev han nekad ersättning.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.