Veolia återinför ensamarbete

SPÅRTRAFIK2012-08-22

Veolia tänker gå vidare med uppsägningen av de 105 tågvärdar som varslades före sommaren. Uppdragsgivaren Öresundstrafiken vill inte skjuta till mer pengar. Facken menar att detta tvingar fram riskfyllt ensamarbete och sätter personalens säkerhet på spel.

Både fack och arbetsgivare är överens på lokal nivå: biljettkontrollerna är riskfyllda på vissa sträckor av Skånetrafiken, och under vissa tider. Det bästa vore om personalen inte arbetade ensam just där och då.

Efter en händelse före sommaren, när en tågvärd blev överfallen och rånad, beordrade Arbetsmiljöverket ett skyddsstopp och förbjöd ensamarbete vid biljettkontrollerna.

Skyddsstoppet löpte ut i söndags och nu har Arbetsmiljöverket haft ett nytt möte med Veolia för att höra hur företaget tänker höja säkerheten för personalen. Veolia har redovisat att man bland annat tänker installera kameraövervakning på tågen, och eventuellt också larm och kommunikationsradio.

– Det kommer att ta någon vecka innan Arbetsmiljöverket återkommer med sin bedömning. Men under tiden återgår vi till ordinarie schema, säger Mikael Danielsson, affärschef på Veolia.

Alltså kommer tågvärdarna åter behöva arbeta ensamma på vissa sträckor. Dessutom har Veolia beslutat att gå vidare med det varsel av 105 tågvärdar som man lade före sommaren.

– Öresundståg har sagt att beställningen ligger fast, de vill inte skjuta till resurser för att vi ska kunna gå upp i bemanning, säger Mikael Danielsson.

De närmaste veckorna ska turordningslistan fastställas. Facken, både ST och Seko, är starkt kritiska till planen för personalminskning.

– Vi reserverar oss mot ett sådant beslut. Det behövs mer resurser för att garantera personalens säkerhet, och i förlängningen också passagerarnas säkerhet, säger STs ombudsman Maria Olwæus.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA