Låt oss hjälpa flyktingar in på arbetsmarknaden

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLING2016-05-25

Ge privata jobbförmedlingsföretag ett större ansvar att förmedla jobb åt invandrare och flyktingar, skriver Martin Sjöström, vd på företaget Radix Kompetens.

Hur ska framtidens arbetsförmedlande se ut för att få fler invandrare och flyktingar in på den svenska arbetsmarknaden? Är det verkligen rätt att enbart Arbetsförmedlingen ska ansvara för förmedlingen av arbete till invandrare och flyktingar? Vilka andra möjligheter finns det att i framtiden snabbt och effektivt hjälpa invandrare och flyktingar in på arbetsmarknaden?

Det är nu hög tid att regeringen vågar tänka nytt och se på vilket sätt de kan låta oss privata jobb­förmedlingsföretag få ett större ansvar för arbetsförmedlande åt invandrare och flyktingar.

Trots stora summor pengar och en rad olika åtgärder för att öka syssel­sättningen bland invandrare och flyktingar är siffrorna nedslående. Det är uppenbart att de åtgärder som regeringen vidtagit de senaste åren inte bidragit till en ökad integration och inte heller till en ökad sysselsättning bland utsatta grupper som invandrare och flyktingar.

Bara i Malmö visar nya siffror att 67 procent av alla invandrare i staden efter 15 år inte hade något arbete. Drygt 90 procent av de kvinnor som kommit som flyktingar till Malmö har inte fått jobb efter fem år i landet. Även i andra delar i Sverige är siffrorna nedslående då det gäller antalet invandrade kvinnor och män som står utanför arbetsmarknaden.

Siffrorna kommer inte heller att minska de kommande åren med tanke på att asylsökande i Sverige får räkna med att vänta uppemot två år innan de får besked om eventuellt uppehållstillstånd. Under dessa två år är risken mycket stor att de börjar tappa sin yrkesskicklighet och inte har möjlighet att hålla sig uppdaterade om vad som händer inom yrket, vilket i sin tur än mer ökar risken för arbetslöshet och utanförskap.

Det måste nu tas nya grepp för att göra det möjligt att redan tidigt börja jobba med invandrare och flyktingar, innan de hamnar långt från arbetsmarknaden. Vi kan helt enkelt inte vänta tills en stor del av de som anlänt till Sverige de senaste åren hamnar i hopplöshet och försörjningsstöd, vi måste agera nu.

Vad är det då som talar för att vi som privata jobbförmedlingsföretag kommer att lyckas bättre med att hjälpa människor in på arbetsmarknaden?

Som jobbförmedlingsföretag har vi redan i dag stor erfarenhet av att hjälpa invandrare och flyktingar in på den svenska arbetsmarknaden. Flera av våra medarbetare har sina rötter i andra länder och andra kulturer och är väl insatta i de utmaningar som många av invandrarna och flyktingarna står inför. Våra medarbetare har upparbetade kontaktnät i det svenska samhället och näringslivet. Vi har också kunskap om vilka behov lokala arbetsgivare har då det gäller kompetens och krav på nya arbetstagare. Som jobbförmedlingsföretag är vi väl insatta i de stödåtgärder som finns, och kan hjälpa till att ordna beslut och annat som behövs för att ett företag ska kunna anställa eller ta emot praktikanter. Vi har också lång erfarenhet av att hjälpa arbetslösa få kunskap om hur de söker jobb, hur de skriver cv, hur den svenska arbetsmarknaden och hur det svenska samhället fungerar.

Vi kan med små medel starta olika former av undervisning och coachning, som kommer att leda till att fler invandrare och flyktingar kommer ut på den svenska arbetsmarknaden än vad fallet är i dag.

Vi som jobbförmedlingsföretag kan också snabbt och effektivt anställa kvalificerad personal som enbart arbetar med nyanlända.

Jag uppmanar nu regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att snarast undersöka möjligheterna att ge oss jobbförmedlingsföretag ett ökat ansvar att förmedla jobb, och på det sättet öka möjligheten för fler invandrare och flyktingar att redan tidigt komma
in på den svenska arbetsmarknaden.

Martin Sjöström, vd radix kompetens

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA