Arbetsgivaren: "Vi vill ha ett mer omfattande skriftligt avtal"

FÖRDJUPNING: GOTSKA SANDÖN2017-08-30
Länsstyrelsen anser precis som facket att det behövs ett mer omfattande skriftligt avtal kring tillsynsmännens villkor, förklarar Jenny Frölich som är HR-chef på Länsstyrelsen i Gotlands län. Men parter­na har inte kunnat komma överens om innehållet.
Av:  Emmeli Nilsson

– I början av 2014 tog länsstyrelsen initiativ till en översyn av verksamheten på Gotska Sandön. Vi diskuterade flera gånger med ST och Saco-S. För drygt ett år sedan tyckte vi att vi var eniga och tog fram ett förslag. Men då kom vi inte överens, säger HR-chefen Jenny Frölich.

Arbetsgivarverket rekommenderade då länsstyrelsen att avbryta förhandlingen. Nu går man enligt Jenny Frölich på de avtal som Naturvårdsverket använde innan länsstyrelsen tog över verksamheten 2004. Det avtalet kompletterades med att förtroendearbetstid infördes 2010. 

Semester regleras i statens villkorsavtal, så något lokalt avtal behövs inte enligt Jenny Frölich. När det gäller boendeförmånerna så följer de Skatte­verkets regler, och om tillsynsmännen behöver komma hem snabbt finns det instruktioner för det också, förklarar hon.

Däremot medger hon att det saknas skriftliga bestämmelser på vissa områden.
– Det står till exempel inte någonstans att de jobbar två veckor och är lediga två veckor. Res­tiden och kompensation för bytesdagar finns inte heller skriftligt.

Att länsstyrelsen skulle ha försökt driva igenom längre arbetsperioder och kortare arbets­dagar är inget hon känner igen.
– Vi vill ha ett mer omfattande skriftligt avtal, för att säkerställa likabehandling för alla. Det var därför länsledningen tog initiativ till att göra en översyn.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.