Bild: Sören Fröberg

Att agera i facket har givit mig energi

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2008-12-16

Namn: Maria Taube
Ålder: 56 år
Bostad: På Söder i Stockholm
Familj: Man, barn och barnbarn. Har alltid önskat mig en katt och en brun ponny.
Yrke och arbetsplats: Intendent på Moderna Museet
Månadslön: 27 800 kronor

Arbetsuppgifter: Mitt arbete går ut på att göra Moderna Museet tillgängligt för alla. Jag arbetar med visningar för vuxna med kognitiva funktionshinder och vuxna synsvaga. Jag har speciella babyvisningar, som är anpassade efter barnvagnstempo och amning. Just nu kan man se ett program om vår pedagogik på Utbildningsradions webbplats. Det heter Att hämta kraft – konstens pedagogik. Jag ordnar också speciella program med musik, dans och konst.

— •l• —

Fritid: Vad är fritid? Min fritid går ihop med mitt arbete. Om jag ska vara ärlig så sover jag eller lagar mat när jag är ledig. Annars går jag på konstutställningar och läser om konst. Jag tycker också att det är roligt att måla, sticka och väva.

— •l• —

Det bästa med jobbet: Att man tvingas att utvecklas och lära sig nya saker. Jag gillar att utmanas och få ifrågasätta olika sätt att tänka kring konst.

— •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Synen på, eller attityden till, oss som arbetar med kultur. Museipersonal och arkivarier gör en otroligt viktig samhällsinsats. Vi ger enormt mycket till Sverige i form av det vi bevarar, vårdar och visar, men vi är värda mer i lönekuvertet. En annan viktig sak är att vi bidrar till att ge folk kraft och energi så att de kan utvecklas.

— •l• —

Därför är jag med i ST: Jag har jobbat på Moderna Museet i 30 år och det har givit mig mycket energi att vara med i facket. I stället för att sitta och gnälla har jag kunnat agera när jag velat förändra något. Att påverka sin arbetssituation är viktigt. Och att arbeta fackligt innebär också att man träffar sina arbetskamrater på ett nytt sätt som man inte skulle gjort annars. Genom det fackliga arbetet blir det många spännande möten med andra människor.

— •l• —

Viktigaste frågan för facket: Att facket kan medverka till att människor vågar agera och komma i dialog med andra. Det är grunden i en demokrati. Rädda människor är farliga.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA