Bort från ”vi och dom”

FÖRDJUPNING: HUR GÖR DU FÖR ATT FÅ NÖJDA MEDARBETARE, SIV?2003-12-17

Siv Olofsson, chef för 300 anställda vid Universitetsservice på Umeå universitet, fick i förra veckan motta STs diplom för ”förtjänstfullt utvecklingsarbete”.

Vad har du gjort för att få ST-diplom?
– Jag har jobbat mycket för att skapa mål och mening i arbetet. Det handlar också mycket om attityder och respekt för varandra.

Det har inte varit det lättaste alla gånger, kan man förstå av en bok du skrivit. Där finns en dikt som lyder:

”Att vara chef och kvinna
   är tufft,
så ofta du behandlas som
   luft!
En undran jag har,
måste jag bli en karl
för att min röst ska väga
lika tungt som det herrn har att säga? (...)”

– Ja, en del avsnitt i boken är skrivna lite i ilska. Det har funnits ett motstånd, och jag har känt en utsatthet som chef och kvinna.

– Vi på service lever också ett helt annat liv än de på institutionerna. Enheterna drivs som små företag i ”koncernen” Universitetsservice. Men på universitetet är det naturligtvis kärnverksamheten som räknas, utbildning och forskning. Det är fortfarande mycket ”vi och dom”, men vi är på god väg.

Du kom 1989 till en toppstyrd organisation och blev efterhand chef för tre enheter.

– När jag började insåg jag inte att det var så mycket jobb. Men efter ett och ett halvt år kände jag att det här går åt skogen. Då gick jag en chefsutbildning och kom in på detta att jobba med mål.

– Det var mycket oklart för mig vilken del vi hade i universitetet. Och om inte jag visste, hur skulle då alla andra veta? Då började vi tala om vår verksamhetsidé, våra visioner och drömmar.

– Sedan gick vi metodiskt igenom alla enheter, vände och vred. Varför har vi en ateljé, till exempel? Och hur skulle vi mäta resultaten? Alla var med i den diskussionen.

Ni producerar en årsredovisning där alla medarbetare presenteras i ord och bild.
– Årsredovisningen har varit ett sätt att visa för andra på universitet vad vi gör. Alla anställa får också, i omgångar, åka i väg till en kursgård i ett par dagar och gå igenom resultatet. Sedan har vi nya måldiskussioner. För att kunna använda redovisningen har vi behövt ett ekonomiskt språk, så alla har fått utbildning i ekonomi.

Du har också skrivit en bok för personalen om ert utvecklingsarbete.
– Man kunde ha gjort en vanlig rapport, men det vore kanske inte något som alla läste i första taget. Jag ville uttrycka mina tankar med rim och dikter. Boken har också gjorts om i två omgångar för att passa andra läsare.

I höstas gjordes en enkät bland de anställda om arbetsmiljön. Vad visade den?
– Det enda som det fanns missnöje kring var lönen. I övrigt lämnade över 80 procent positiva svar på en rad områden som att man känner till målen för verksamheten, att man på enheten tar till vara på nya idéer, att det råder en glad stämning och att man inte är rädd att uttrycka sina åsikter.

– Mest glad blev jag över att man inte är rädd för att yttra sig. Rädsla är det största hotet mot utveckling!

Vad är svårast i chefskapet?
– Det är att man vill att det ska gå fortare än det gör. Man får rusta sig med stort tålamod. Det är ganska skönt när man väl förstått det. Man behöver inte oroa sig så mycket, utan man kan sitta på trappen och titta ibland.

Vad är det bästa med att vara chef?
– Det bästa är glädjen att ha trott på något som ändå blivit bra. Att vara så målmedveten – och lyckas.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA