De kan bli STs nya förbundsstyrelse

FÖRDJUPNING: ST-KONGRESS2008-05-13

ST Press har bett de tolv kandidater som valberedningen vill se som ledamöter i förbundsstyrelsen att presentera sig själva.

De är sju kvinnor och fem män. Deras årsinkomst var 2006 i genomsnitt 558 000 kronor eller 46 500 kronor i månaden. Snittåldern är 46 år.

Sex av de tolv föreslagna kandidaterna är redan ledamöter av förbundsstyrelsen: Annette Carnhede, Lars Hedin, Ing-Marie Nilsson, Siv Norlin, Kjell Strömbäck och Tobias Bjerman, som gick in som ersättare hösten 2007.

Två av kandidaterna har partipolitiska uppdrag: Britta Lejon, som kandiderar som förste vice ordförande, har uppdrag för socialdemokraterna i sin hemkommun och Meeri Wasberg, som föreslås bli andra vice ordförande, har kommunalpolitiska uppdrag för socialdemokraterna och är ersättare i riksdagen.

Siv Norlin, som nu är vice förbundsordförande, uppger att hon är »politiskt engagerad«. Övriga har svarat att de inte är partipolitiskt aktiva.

Sju av kandidaterna har läst på högskolan: Annette Carnhede, Britta Lejon, Meeri Wasberg, Tobias Bjerman, Tom Johnson, Linda Sonesson, och Kjell Strömbäck.

I förbundsstyrelsen finns också en personalrepresentant, utsedd av personalklubben på STs kansli. För närvarande är det Kurt-Åke Sjöström, ombudsman i Region Nord, som har uppdraget.

Inkomstuppgifterna i enkäten är baserade på 2007 års taxering.

Valberedningens förslag:

Annette Carnhede

Ålder: 57 år

Familj: Make, två vuxna barn och två barnbarn

Bor: Nässjö, tjänstebostad i Stockholm

Yrke och arbetsplats: Förbundsordförande i ST. Tjänstledig från Arbetsförmedlingen i Nässjö

Förtroendeuppdrag: Förbundsordförande i ST

Partipolitiskt aktiv: Nej

Inkomst 2006: 908 962 kr

Kandiderar till att att få förnyat förtroende som ordförande i ST

Vilka frågor vill du driva under kongressperioden?

– Facket måste ånyo bli den naturliga mötesplatsen för kollegor som vill påverka på varje arbetsplats.

Vad kan du tillföra förbundsstyrelsen?

– Förhoppningsvis inspiration och engagemang. Numera också en del erfarenhet.

Vad kan ST göra bättre i framtiden?

– Vi måste tillsammans bli aktivare på varje enskild arbetsplats. Se till att diskussionen lever!

Beskriv dig själv i fyra ord.

– Engagerad, generalist, öppen och debattglad.

Britta Lejon

Ålder: 43 år

Familj: Särbo och två barn.

Bor: Sollentuna

Yrke och arbetsplats: Ansvarig för folkhögskolornas internationella arbete.

Förtroendeuppdrag: Ordförande för Svensk Biblioteksförening, inga inom ST för närvarande

Inkomst 2006: 762 037 kr

Föreslagen som första vice ordförande

1. Löne- och anställningsvillkor, en god utveckling av de statliga arbetsplatserna – både i verk och i bolag – samt försvar av de fackliga rättigheterna.

2. Kunskap om den politiska värld där de beslut fattas som avgör de statliga arbetplatsernas förutsättningar. Internationella erfarenheter.

3. ST är redan ett bra fack, men man kan alltid bli bättre. Vi behöver bidra till att statusen på de statliga jobben höjs, bland annat genom goda villkor, men också genom att bidra till en god utveckling av arbetsuppgifterna. Sedan tror jag nog, utifrån egna erfarenheter, att vi kan stötta medlemmar i knepiga situationer ännu bättre.

4. Hjärta, hjärna, tillit, framtidstro!

Meeri Wasberg

Ålder: 34 år

Familj: Make och två bonusbarn

Bor: Muskö

Yrke och arbetsplats: Ekonomihandläggare på Arbetsförmedlingen

Förtroendeuppdrag: Vice ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, ersättare i STs förbundsstyrelse

Inkomst 2006: 568 252 kr

Föreslagen som andra vice ordförande

1. Yrkesstolthet: Alla medlemmar ska kunna känna yrkesstolthet. Arbete inom staten måste uppvärderas. Generationsväxlingen: Arbetsgivarna måste säkra den kunskap som annars kommer att gå hem med personer som får en välförtjänt pension. Modernisera avtalen: Arbetsgivarna vill gärna prata om flexibilitet, men jag anser att de också måste betala för den.

2. Förhoppningsvis kan jag tillföra lite ny energi, jag brukar dessutom vara bra på att finna lösningar, ibland okonventionella, på olika problem. Jag tror att min erfarenhet från det politiska livet är en tillgång, även om den i huvudsak är från kommunpolitiken.

3. Fortsätta att synas, både på anslagstavlor och i media. ST måste också återerövra begreppet medlemskap. Det är medlemmarna som genom sitt engagemang formar verksamheten, därför måste alla ha tillgång till de verktyg som gör detta möjligt. Genom olika

typer av medlemsutbildningar kan detta bli tydligare och dessutom skapa en arena för facklig debatt.

4. Positiv, engagerad, kunnig och idérik.

Tobias Bjerman

Ålder: 39 år

Familj: Hustru och fyra barn 

Bor: Hästgård söder om Uddevalla

Yrke och arbetsplats: Biträdande avdelningsföreståndare på Ljungbackens behandlingshem

Förtroendeuppdrag: Klubbordförande för ST på Ljungbackens behandlingshem, studieorganisatör i STs avdelningsstyrelse inom SiS, Statens institutionsstyrelse, ledamot av STs förbundsstyrelse

Inkomst 2006: 441 652 kr

1. Den fackliga ideologin, medlemskapets värde och fackliga utbildningsfrågor.

2. Ett stort engagemang, att våga pröva nya vägar samt goda kvaliteter i struktur och organisation.

3. Nytänkande med bra beprövad kompetens och bra fackliga grundidéer. Att alltid våga sikta lite längre och inte ge upp kravet på att påverka och förändra som grundläggande rättigheter för alla.

4. Engagerad, positiv, allkonstnär, envis.

Cecilia Dahl

Ålder: 37 år

Familj: Sambo och ett barn

Bor: Upplands Väsby

Yrke och arbetsplats: Kanslisekreterare på utrikesdepartementet

Förtroendeuppdrag: Vice ordförande i STs sektionsstyrelse på UD, ledamot i avdelningsstyrelsen på Regeringskansliet och ledamot av STs förbundsstyrelse

Inkomst 2006: 267 483 kr

1. Arbetsmiljö, inflytande- och lönefrågor.

2. Förmedla och förverkliga ungas tankegångar kring fackliga frågor.

3. ST kan höras och synas ännu mer!

4. Glad, engagerad, nyfiken och social.

Lars Hedin

Ålder: 60 år

Familj: Hustru och tre vuxna barn

Bor: Örkälla, mellan Uppsala och Österbybruk

Yrke och arbetsplats: Meteorologisk operatör på SMHI

Förtroendeuppdrag: Avdelningsordförande för ST inom SMHI, ledamot av STs förbundsstyrelse

Inkomst 2006: 455 365 kr

1. Vi bör ägna betydligt mer tid åt våra frågor, våra medlemmar och mindre åt arbetsgivaren. Därmed kommer vi att upplevas som en mer medlemsnära organisation och bli synligare.

2. Jag ska försöka se till att styrelsen inte uppslukas av dagliga, operativa frågor utan tar oss mer tid till de strategiska, långsiktiga frågorna.

3. ST och övriga fackförbund måste bli bättre på att fånga upp medlemmarnas krav och önskemål. Vi måste driva egna lokalfackliga frågor hårdare, vilket innebär att vi ska lägga mindre resurser på sådant som arbetsgivaren efterfrågar och mer på verksamhet där vi själva sätter dagordningen.

4. Jordnära, proaktiv, konfliktlösare, humorist.

Tom Johnson

Ålder: 46 år

Familj: Hustru och två tonårsdöttrar

Bor: Älta i Nacka kommun

Yrke och arbetsplats: Utredare vid Polismyndigheten i Stockholms län

Förtroendeuppdrag: Andre vice ordförande för ST inom polisväsendet, ersättare i STs förvaltningssektion i Stockholms län. 

Inkomst 2006: 411 363

1. Ideologi, medlemsinflytande, tillgänglighetsfrågor rörande nuvarande och kommande medlemmar med rörelsehinder, att alla, både gamla och nya medlemmar, oavsett utbildning ska känna sig delaktiga i ST.

2. Jag är intresserad av omvärldsanalys och allt som gör att medlemmarna känner att de har oss med sig i det dagliga arbetet. Analys-, opinions- samt allmänpolitiskt arbete känner jag också starkt för.

3. Utveckla utbildningar för förtroendevalda. Initiera tankegångar gällande våra ansvarsområden för att stärka medlemsgrupperna, höja statusen för medlemmarna och föra ut budskapet att de står som förvaltare och garanter för ett starkt demokratiskt samhälle i utveckling.

4. Analytisk, pedagogisk, lugn och intresserad av människor.

Peter Lennartsson

Ålder: 35 år

Familj: Sambo och tre barn

Bor: Uppsala

Yrke och arbetsplats: Flygledare Arlanda

Förtroendeuppdrag: Avdelningsordförande ST inom Flygledningen 

Inkomst 2006: 605 179 kr

1. Inflytandefrågorna: De olika uppfattningarna mellan Arbetsgivarverket och ST i höstens förhandlingar visar att frågan blir otroligt viktig. Lönebildningsfrågor: Vill vi ha lokala avtal måste parterna ta ansvar för det centrala avtalet. Medlemmarna ska veta varför de har den lön de har samt hur de kan påverka den.

2. Erfarenhet från affärsverk. Jag tror att jag har tankar och idéer som är en tillgång, så att man på ett heltäckande sätt kan ta tillvara alla de verksamhetsformer som finns inom ST.

3. Jag tror att vi ännu mer måste fokusera på vad vi vill och våga prioritera. Min känsla är att avdelningarna ska syssla lite med allt och det har tyvärr lett till att vi i vår avdelning inte hunnit med allt på ett bra sätt. Och vi verkar inte vara ensamma med den känslan.

4. Glad, öppen, positiv och spontan.

Ing-Marie Nilsson

Ålder: 57 år

Familj: Man, tre barn och tre barnbarn

Bor: Klintsjö, Vännäs

Yrke och arbetsplats: Ekonomiadministratör vid Umeå universitet

Förtroendeuppdrag: Avdelningsordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet, ledamot av sektionsstyrelsen vid Umeå universitet,

ordinarie ersättare i Arbetsdomstolen, ledamot av STs förbundsstyrelse

Inkomst 2006: 432 913 kr

1. Säkerställa individens inflytande inom ramen för den kollektiva styrkan – inte minst inom det lönepolitiska området. Bibehålla och vidareutveckla kollektivavtalets värde. Synliggöra allt viktigt arbete som bedrivs inom förbundet som helhet och därmed lägga en god grund för rekryteringsarbetet.

2. Förbättra arbetet med de strategiska frågorna och beakta effekter för våra tre områden – affärsverk/bolag, myndigheter och universitet och högskolor.

3. Rekrytera, öka kontakterna mellan förtroendevalda och medlemmar, besöka arbetsplatser för att ta reda på vad de anställda anser vara viktiga frågor, synas ännu mera.

4. Lyssnare, utvecklare, förhandlare, ledare.

Siv Norlin

Ålder: 50 år

Familj: Ja

Bor: Stock-

holm

Yrke och arbetsplats: Handläggare på Försäkringskassan

Förtroendeuppdrag: Avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan och vice ordförande i STs förbundsstyrelse

Inkomst 2006: 558 071 kr

1. Frågor som försvarar och förbättrar medlemmarnas villkor på arbetsplatsen. Viktigast är stärkande av kollektivavtalen och arbetsrätten. En förutsättning är ett starkt fack vilket förutsätter att ST jobbar så att medlemmarna ges möjlighet till inflytande och påverkan. Medlemsdemokratin är förutsättningen för ett bra fack.

2. Lång och bred erfarenhet av fackligt arbete.

3. Lyfta fram de fackliga grundvärderingarna och på så sätt stärka organisationen.

4. Envis, ärlig, engagerad och konsekvent.

Linda Sonesson   

Ålder: 33 år 

Familj: Sambo

Bor: Stockholm

Yrke och arbetsplats: Handläggare på Migrationsverket Region Stockholm

Förtroendeuppdrag: Sektionsordförande för ST inom migrationsområdet/norra och andra vice avdelningsordförande

Inkomst 2006: 286 099 kr

1. Inflytande, utveckling, lön, trygghet, jämställdhet och mångfald.

2. Engagemang och nytänk.

3. Sprida kunskap om att ett starkt fackligt inflytande leder till ett rättvisare och mer solidariskt samhälle.

4. Drivande, rättvis, engagerad och ansvarstagande.

Kjell Strömbäck

Familj: Ensamstående

Ålder: 57 år

Bor: Tullinge

Yrke och arbetsplats: Administrativ chef vid Posten AB

Förtroendeuppdrag: Ordförande för ST inom Posten, ledamot av STs förbundsstyrelse

Inkomst: 773 951 kr

1. Ledarskap, internationell samordning.

2. Kompetens och erfarenhet av bolagsfrågor.

3. Bli synligare och mer tillgängligt.

4. Förhandlare med positiv livssyn.

De är föreslagna som ersättare

Per Sunneborn, 52 år, Kriminalvården, Ewa Wiklund, 56 år, Lernia, Mikael Sandberg, 43 år, Arbetsförmedlingen, Kjell Nilsson, 54 år, universitet och högskolor, Thomas Åding, 33 år, Försäkringskassan, Anna Eriksson, 39 år, polisväsendet, Mitte Andåker-Berg, 50 år, Arbetsmiljöverket, Bosse Olsson, 53 år, Nutek, Tarja Rehnberg, 42 år, Vägverket, Mikael Andersson, 41 år, Posten, Linda Meyerhöffer, 36 år, utbildning, Linda Englund, 37 år, Skatteverket.

ÄMNEN:

ST STs kongress
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA