Peter Lennartsson, Mikael Sandberg, Thomas Åding, Tom Johnson, Linda Söderman.
Peter Lennartsson, Mikael Sandberg, Thomas Åding, Tom Johnson, Linda Söderman.

Strid om poster i förbundets ledning

ST-KONGRESS2020-09-30
Det är bäddat för personvalsstrider vid STs kongress nästa vecka. Tre personer som nominerats till viceordförandeposter i förbundet är beredda att kandidera mot valberedningens förslag.

När ST under måndag och tisdag nästa vecka samlas till en digital kongress kan det bli hård konkurrens om posterna som förste och andre vice ordförande i förbundet, de som tillsammans med förbundsordföranden bildar det så kallade presidiet.

Peter Lennartsson och Mikael Sandberg.
Bild: Andy Phrat, Casper Hedberg
Peter Lennartsson och Mikael Sandberg.

Valberedningen har föreslagit Peter Lennartsson, ST inom flygledningen, respektive Mikael Sandberg, ST inom Arbetsförmedlingen, till dessa poster. Men även andra deklarerar nu att de kandiderar.

En av dem är Thomas Åding, som är ledamot i förbundsstyrelsen samt vice ordförande för ST inom Försäkringskassan. Han är nominerad av flera avdelningar, till både förste och andre vice ordförande. Thomas Åding säger till Publikt att han är beredd att lägga ännu mer kraft på att ”göra ST till det självklara fackliga valet” inom STs organisationsområde.

– Jag vill betona den fackliga grundidén att påverka för ett bättre arbetsliv. Jag vill vara med och utveckla och leda förbundet, och tror att jag kan bidra med energi till det arbetet.

Thomas Åding.
Bild: Casper Hedberg
Thomas Åding.

STs nuvarande andre vice ordförande Tom Johnson, ST inom Polisen, är föreslagen av valberedningen att i stället bli ordinarie ledamot, men bland annat hans egen avdelning vill ha kvar honom på hans nuvarande post.

Han säger själv att han ställer upp på det. Däremot tackar han nej till att kandidera mot Britta Lejon som förbundsordförande, vilket han också nominerats till.

– Valberedningen ställde frågan eftersom jag var nominerad till ordförande. Men jag sade nej redan då, och jag brukar hålla mig till det jag sagt, förklarar han för Publikt.

Tom Johnson.
Bild: Andy Phrat
Tom Johnson.

Även Linda Söderman från ST inom Skatteverket har nominerats och kandiderar till posten som andre vice ordförande.

– Jag har suttit i förbundsstyrelsen i åtta år, vilket har gett mig bra koll på förbundet. Det vore spännande att prova en annan roll. Att jag är yngre, och kvinna i ett kvinnodominerat förbund, anser jag också är fördelar.

Linda Söderman.
Linda Söderman.

Även till andra poster i förbundsstyrelsen finns ett flertal nomineringar. Utöver valberedningens förslag till ordinarie ledamöter har 26 personer nominerats, och till ersättarposterna har 18 personer nominerats vid sidan om valberedningens förslag.

För alla val till förbundsstyrelsen gäller att personerna måste föreslås på nytt under kongressen för att kongressen ska ta ställning till dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.