Bild: Getty Images

ST kräver höjda bidrag för studier

ST-KONGRESS2020-10-05
I ett nytt handlingsprogram om socialförsäkringen kräver ST en kraftig höjning av bidragsdelen i studiemedlen och rätt att studera under sjukskrivning och arbetslöshet. ST vill också se höjda pensionsavgifter och att delpension ska vara en rättighet för individen.

STs kongress antog i dag ett handlingsprogram för socialförsäkringar och trygghet i arbetslivet. Flera av kraven gäller bättre möjligheter för yrkesverksamma att ställa om i ett föränderligt arbetsliv. Bland annat sägs att bidragsdelen i studiemedlen bör höjas från dagens cirka 30 procent till 50 procent. Förbundet vill även höja åldersgränsen för att kunna få studiemedel samt höja fribeloppet, så att fler som deltidsarbetar kan få studiemedel.

Programmet lyfter också individuella kompetenskonton, en fråga som TCO återkommande har drivit och som varit föremål för statliga utredningar.

När det gäller arbetslöshetsförsäkringen ställs bland annat krav på höjd och breddad a-kassa, och att rätten till a-kassa ska följa med när äldre får rätt att stanna kvar i arbetslivet i högre åldrar, den så kallade las-åldern.

Även sjukförsäkringen bör följa med las-åldern, enligt ST. Ett annat krav är att det ska vara tillåtet att studera under både arbetslöshet och sjukskrivning.

Specifikt om sjukförsäkringen anser förbundet att de nuvarande skarpa tidsgränserna ska ersättas med bedömningssteg som kan anpassas till individens situation. ST vill även att karensavdraget slopas permanent och att arbetsgivare som inte tar sitt ansvar för rehabilitering ska bestraffas ekonomiskt.

Några förslag gäller pensionsfrågor. ST önskar en rejäl höjning av arbetsgivarnas inbetalningar till den allmänna pensionen, med 7 procentenheter till 18,5 procent av lönen. Förbundet anser också att det ska vara en rättighet att gå i delpension.

I avsnittet om föräldraförsäkringen kräver ST en jämställd försäkring med en ersättning på 80 procent av inkomsten. Thomas Janson från ST inom Regeringskansliet yrkade att ”jämställd försäkring” skulle preciseras till att huvudregeln bör vara ett jämnt uttag av föräldraförsäkringen, men fick inte kongressen med sig på det.

Vidare sägs i programmet att ersättningsnivån för de 90 garantidagarna i föräldraförsäkringen, som i dag är 180 kronor per dag, bör höjas. Vårdnadshavare bör också kunna dela förmånerna med en ”extra vårdnadshavare” exempelvis vid egen sjukdom.

ST vill att statsmakterna inför en rätt till betald ledighet – i nivå med ersättningen för vård av sjukt barn – för vård och hjälp till andra anhöriga än barn, till exempel gamla föräldrar eller en partner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.