Bild: Mostphotos

Kongressen sade nej till privata sjukvårdsförsäkringar

ST-KONGRESS2020-10-05
Förbundsstyrelsen ville att ST skulle avvakta med att ta beslut i frågan om förbundet ska erbjuda medlemmarna privata sjukförsäkringar. Trots det röstade en knapp majoritet av ombuden på STs kongress igenom en motion som sätter stopp för den möjligheten.

Inför kongressen hade frågan om privata sjukförsäkringar väckts i två motioner. ST inom Arbetsförmedlingen hävdar i sin motion att privata sjukförsäkringar riskerar att skapa A- och B-lag i samhället.

”Vi är medvetna om att flera fackföreningar anammat privata sjukvårdsförsäkringar för sina medlemmar, vi anser att det är fel väg att gå”, skriver avdelningen i sin motion.

ST inom Regeringskansliet är inne på samma linje och argumenterar i sin motion att ST som fackförbund för offentliganställda bör värna offentliga lösningar och inte teckna privata sjukvårdsförsäkringar för medlemmarna. Förbundet borde inte heller teckna kollektivavtal som innehåller den typen av sjukvårdsförsäkringar, anser avdelningen.

Förbundsstyrelsen har inför kongressen besvarat de båda motionerna med att de hellre vill avvakta med ett beslut och fördjupa sig ytterligare i frågan innan de tar ställning. Inte minst vill styrelsen vänta in den utredning som tillsatts av regeringen för att undersöka hur sjukvårdsförsäkringar ska samsas med den offentliga vården.

Efter heta diskussioner under den digitala kongressen ställdes till slut motionernas förslag om att inte teckna privata sjukvårdsförsäkringar mot förbundsstyrelsens vilja att avvakta. Omröstningen i frågan blev jämn, men kongressen biföll motionerna.

Totalt röstade 62 av 116 röstande ombuden för att förbundet inte ska teckna privata sjukvårdsförsäkringar. Kongressen röstade också för att förbundet inte ska teckna kollektivavtal som inkluderar privata sjukvårdsförsäkringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.