En ny brutalitet

FÖRDJUPNING2004-12-16

Som ST sektionsordförande på Ams har Anders Persson två motståndare, säger han: Arbetsgivaren och arbetsrätten.

–Arbetsrätten ger oss möjlighet att komma »på talefot« med arbetsgivaren – men väldigt lite hjälp att driva igenom det vi vill. Anställningstryggheten är för svag, turordningsavtalet inbjuder arbetsgivaren att frångå turordningsreglerna.

Ändå tycker han inte att det känns tungt att vara förtroendevald. För egen del har han aldrig strävat efter det, men han har alltid varit fackligt intresserad och haft uppdrag till och från i 40 års tid.

Inte populär hos alla

–Det är kul att jobba fackligt, det är praktisk solidaritet. Visst får jag ta stryk ibland när folk drabbas, men jag respekterar att de blir förbannade. Jag är ju medansvarig för de dokument som skrivs på och då får jag ta kritiken. Man kan inte vara populär hos alla.

Värst känns det när han inte kan göra något åt att gamla trotjänare ställs inför övertalighet och det är hans bestämda uppfattning att arbetsgivarna ser varje personalminskning som något av lagerrensning.

Arbetsgivaren vill inte ha bråk

Men det händer också att han får en klapp på axeln. Man når små resultat här och där, menar han. Som i höstens förhandlingar på Ams. Han konstaterar med tillfredsställelse att det inte blev så många övertaliga som arbetsgivaren aviserat i våras och att facket räddade hem flera trotjänare och anställda med lönebidrag.

–Ibland är det besvärligt för arbetsgivare att vara besvärliga…

Bland annat det sistnämnda gör att facket inte är helt maktlöst – arbetsgivaren är inte intresserad av bråk. Fackets möjligheter är också goda argument och god kunskap om verksamheten.

Men arbetsgivarna på den offentliga har sidan förändrats. De har blivit mer lika den privata sidan, talar som om de driver ett företag – det är mer budget och pengar och mindre hjärta och förståelse, sammanfattar han. Samtidigt som parterna förhandlade senast om att säga upp bland annat utredare anställde arbetsgivaren några med doktorsexamen.

–Det är en sorts brutalitet som hade varit otänkbar för tio år sedan!

På Ams finns samverkansavtal men enligt Anders Persson fungerar det inte alltid. Ibland har det plötsligt dykt upp ny chef och när det bränner till betyder samverkan inte så mycket.

Under nedskärningsprocessen i år föreslog arbetsgivaren att parterna skulle gå över till medbestämmandelagens regler om förhandlingar.

–Nu ska ny samverkan skapas. Vi får väl se hur det går med det, säger han.

För ST är medlemsvärvning en av de stora frågorna. Inom en snar framtid måste i stort sett ett nytt förbund rekryteras och nya förtroendevalda efterträda de »gamla«. Anders Persson tycker det ser ganska bra ut för ST inom Arbetsmarknadsverket.

Unga villiga ta uppdrag

–Till ST hör ungefär 70 procent av verkets anställda och bland de unga har tillströmningen snarare ökat än minskat under 2000-talet.

Fortfarande är medelåldern hög i de förtroendevaldas led, men på det senaste årsmötet tog flera medlemmar i 30-årsåldern på sig fackliga uppdrag. Av de 17 personer inklusive ersättare som ingår i sektionsstyrelsen finns endast tre 40-talister!

–De är ofta lite tuffare än vi »gamlingar« och mer villiga att ta strid, säger Anders Persson.

Anders Persson

* 59 år. Kom till Arbetsmarknadsverket 1992. Arbetsförmedlare, yrkesinformatör på Ams sedan tre år.

* Ordförande i STs sektion på Ams. Har tidigare haft förtroendeuppdrag inom Sif och Metall.

* Uppvuxen i Stockholm.

* Ensamstående med en vuxen dotter.

* Slukar böcker, följer debatt inom kultur och politik, umgås med vänner.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA