Får din forskning draghjälp av Levipriset, Bengt?

FÖRDJUPNING: HÖGSKOLAN2005-05-11

Bengt Sandblad, professor vid Uppsala universitet, har fått Levipriset på 50000 kronor för sina arbetsmiljöinsatser. Han är ST-medlem och forskare i människa-datorinterkommunikation.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Hur reagerade du när du fick Levipriset?

–Det är väldigt roligt att få uppskattning. Det har uppmärksammats i pressen men jag är mer intresserad av att man skriver om vår forskning.

Vad är speciellt med er forskning?

–Den är tvärvetenskaplig – här finns beteende- och datavetare, tekniker, arbetsmiljöfolk. Vi är inriktade på arbetslivsfrågor och arbetslivet kring IT; hur tekniken bör utvecklas så att den stödjer människor och bidrar till en god arbetsmiljö. Att göra jobben säkrare, effektivare och höja kvalitén – det är vår uppgift.

Hur medvetna är arbetsgivare om det ni arbetar med?

–Mer än för några år sedan. Om IT inte fungerar bra klagar folk. Detta leder till ohälsa och till ineffektivitet som kanske inte alltid märks. Arbetsgivaren är ansvarig för att bestämma teknik och när han gör det beslutar han också om arbetsmiljön. Men kravspecifikationen är oftast till 99 procent teknikspecifikation. Vi kan göra IT-beställarna uppmärksamma på att de måste besluta på ett annat sätt. Det gäller också att få våra studenter att förstå, att de dataprogram de skapar påverkar hur människor kommer att må i arbetet.

Hur är det med de anställdas medvetenhet?

–Vi har ganska mycket kontakt med facken. På 80-talet var de väldigt aktiva, mindre på 90-talet och det berodde väl på att jobben var hotade. Nu är fack och arbetsgivare mer engagerade igen. Dels beror det på ohälsan som kostar, dels på att IT-kostnader drar iväg.

Har vi överdriven tilltro till IT?

–Nyttan av bra använd IT är hög, men i praktiken förmår vi inte utnyttja möjligheterna. Vi har en övertro till att behovet av människor skulle minska, men det är viktigare att göra medarbetarna skickligare och effektivare än att ersätta dem med datorer. När statliga verk ersätter manuell ärendehantering med automatiska procedurer finns risk för att ett »löpande-band-arbete« uppstår, ett ensidigt och starkt styrt arbete. Vilka arbeten skapas då? Hur ser arbetsuppgifterna ut? Varje enskild myndighet måste fundera över det och hitta lösningar.

Sker det?

–Få gör det. Det partssammansatta Utvecklingsrådet inom staten tar upp detta genom projektet »Satsa friskt«. Vi på institutionen arbetar tillsammans med dem.

Vad tycker du är roligast att jobba med?

–Att lära mycket om olika branscher, arbeta tillsammans med människor i arbetslivet och förbättra deras arbete. Otroligt många är engagerade i sitt jobb och vill utveckla det. Man får väldig respekt för människors yrkeskunskaper.

Slutligen, vad ska du göra med pengarna?

–Det har jag inte bestämt än, kanske köpa konst eller göra något trevligt tillsammans med familjen. Resor, mat och konst – då går pengarna åt fort!

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA