Allt började med ett bröllop. Nu har Ola Depui och hans make Joakim vävt och sytt upp ett femtontal dräkter till sin bok om folkdräkter.
Bild: Privat
Allt började med ett bröllop. Nu har Ola Depui och hans make Joakim vävt och sytt upp ett femtontal dräkter till sin bok om folkdräkter.

Fastnade för folkdräkter

FÖRDJUPNING: INTERVJU2019-01-29
ST-medlemmen Ola Depui är administratör vid tingsrätten i Jönköping och expert på folkdräkter. Tillsammans med maken Joakim har han både skrivit boken Allmogens kläder blir häradsdräkter och tagit fram en mansdräkt för Mo härad.
Av:  Jenny Damberg

Hur fastnade du för folkdräkter?

– 2014 blev jag och min man Joakim tillfrågade om att vara toastmastrar på ett bröllop. Det ville vi så klart, men frågan var vad man skulle ha på sig. Då slog det oss: folkdräkt. Vi lånade av en kompis. När vi började kolla upp möjligheterna att skaffa egna insåg vi att det inte fanns någon mansdräkt för Mo härad, som vi båda kommer ifrån.

Mo härad låter ålderstiget?

– Det är den gamla administra­tiva domstolsindelningen. I vissa fall är dräkterna indelade häradsvis. I Mo härad fanns en kvinnodräkt fram­tagen 1945, men ingen mansdräkt. Så vi började söka information.

När fick ni era egna dräkter?

– Det var i slutet av 2016. Vi har svarta vadmalsbyxor, men också sämsk­skinnsbyxor. En skjorta och tre olika västar. En mörkgrön, en vävd randig och så en i rött bomullstyg med gula blomslingor tryckta. Det är tyger som var populära i slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet, när bomulls­tyger var det mest exklusiva man kunde få tag i. Många av de bevarade plagg som varit förebilder till våra folkdräkter var populära bland allmogen och bönderna.

Har ni sytt själva?

– Ja, och även vävt. När vi skrev boken trodde vi att det skulle bli en enkel match att låna dräkter till foto­grafering. Men det visade sig att de som fanns att låna var väldigt små. Vi har vävt och sytt upp ett femtontal dräkter.

Kunde ni sy och väva innan ni började?

– Sy kunde vi, från skolslöjden. Vävning var mer av en utmaning. Men hemslöjden lånade ut en vävstol. Sedan använde vi oss av Youtube där det finns väldigt pedagogiska klipp för varje moment som visar hur du sätter upp en väv, inspelade av en lärare vid Umeå universitet.

Vad är det för klädsel som gäller på tingsrätten?

– De medarbetare som uppträder i rättssalen har en väldigt vårdad klädsel. Jag brukar ha skjorta och jeans. Emellan­åt med kavaj till. Det handlar om att visa respekt för de parter vi kommer i kontakt med i vår verksamhet. T-shirts med tryck är en brist­vara.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.