Flykting och ST-medlem ny gd

FÖRDJUPNING: HAR DU FÅTT UT NÅGOT AV DITT MEDLEMSKAP, JANNA?2004-02-24

Janna Valik flydde från Tjeckoslovakien när hon var 13 år gammal. Nu, 36 år senare blir hon ny generaldirektör för Migrationsverket i Norrköping.

Av:  Christian Örjestål

Grattis, det är inte var dag en ST-medlem utses till generaldirektör.

–Är det inte? Ja, tack i alla fall. Men ska jag vara ärlig börjar jag bli lite trött på Janna Valik nu.

Okej, men vi får nog prata lite mer om henne ändå – för jag är intresserad av vem du är. Berätta om din barndom.

–Jag har många goda minnen av min barndom och det känns bra när jag tänker på den tiden. Men 1968, när jag var 13 år, förändrades allt det.

Vad hände då?

–Våren 1968, eller det som idag kallas för Pragvåren, var en tid av frihet och reformer, vissa av oss var skeptiska och trodde inte att friheten skulle hålla i sig. Men jag tänkte inte på det. Livet var ett enda rus just då, jag var ung och att få gå ut på stan och uttrycka en åsikt var något helt nytt och fantastiskt. Men skeptikerna fick rätt, allting förändrades.

Det politiska klimatet hårdnade än en gång?

–Ja, och för mig kom det som en chock. Det var så oväntat, så smärtfyllt. Och sedan en dag tog mina föräldrar beslutet att vi skulle fly landet.

Hur kändes det?

–Det gick så fort, vi packade ingenting och sedan var vi på resande fot i några dagar. Jag förstod ingenting.

Och då kom ni till Sverige?

–Ja, vi kom till Sverige i november. Vid jul började jag förstå vad som hänt. Och det kändes som om jag var ensammast i hela världen, det var som om jag upphörde att existera.

Men blev det bättre med tiden?

–Det blev bättre. Bara någon vecka efter att jag kom till Sverige började jag i den svenska skolan och även om ingen förstod mig så kände jag en självklar acceptans och en nyfikenhet från mina klasskamrater om vem jag var. Efter ett tag fick min pappa ett jobb och vi flyttade till Falkenberg. Då fick jag en nystart, då kunde jag språket lite bättre och det var enklare att få kontakt med mina klasskamrater.

Efter gymnasiet började du läsa på Socialhögskolan i Göteborg.

–Då bestämde jag mig för att jag var 100 procent svensk och inget annat. I ett och ett halv år klarade jag mig som helsvensk men sedan hade vi en kurs om invandrarfrågor och då hände någonting. En känsla i magen, och jag började att göra upp med min egen identitet. Jag kände att jag inte var 100 procent svensk och jag var inte helt och hållet tjeckiska heller. Istället hade jag två sidor av mig själv som jag kunde använda, som en tillgång.

Och nu är du generaldirektör för Migrationsverket, hur känns det?

–Det känns bra och spännande. Migrationsverket är fyllt till bredden med kompetens och erfarenhet och det är min uppgift att få ut den bilden till omvärlden. Vi gör ett bra jobb, rättssäkerheten är hög och vi är värda respekt för det arbete vi gör.

Du är ST-medlem också.

–Ja, det stämmer. Och jag är mycket nöjd med fram för allt det chefsprogram som ST har. Där finns en bärande idé och ett intresse för att bevara ledarfrågorna som jag uppskattar.

Janna Valik, Generaldirektör, Migrationsverket.
Janna Valik, Generaldirektör, Migrationsverket.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA