Nyandia Wahome och hennes kollega på Göteborgs universitet, Evelyn Vilkman, har samlat in saker till en fattig by i Kenya.
Bild: Johan Wingborg
Nyandia Wahome och hennes kollega på Göteborgs universitet, Evelyn Vilkman, har samlat in saker till en fattig by i Kenya.

Insamling på jobbet hjälper fattiga i Kenya

FÖRDJUPNING: INTERVJU2018-04-17

ST-medlemmen Nyandia Wahome är administratör på institutionen för biomedicin vid Göteborgs universitet. I höstas bestämde hon och två kolleger sig för att starta en insamling på jobbet och skänka det de fick in till barn i en fattig by i Kenya.

Av:  Karin Thorsell

Varför gjorde ni insamlingen?

– Jag skulle åka hem till Kenya i december. Jag pratade med mina kolleger Evelyn Vilkman och Pär Hagander. Evelyn hade haft lust att hjälpa till på något sätt och jag också. Så kom vi fram till idén att göra en insamling och att fokusera på barn.

Hur gjorde ni?

– Evelyn lade ut på Facebook att vi hade insamlingen och vi satte upp lappar i hissar på universitetet. Vi stod på parkeringen efter jobbet och samlade in. Vi fick också grejer från vänner. Folk lämnade kläder, barnböcker på engelska, ryggsäckar och leksaker.

Hur fick du med allt till Kenya?

– När jag åker till Kenya tar jag alltid med mig grejer, men det här var förs­ta gången jag gjorde en stor insamling. Min syster hade ordnat så att vi kunde skicka grejer med en con­tainer. Jag körde dit kartonger med det vi samlat in först, och en del tog jag med som bagage.

Hur lämnade du över det ni samlat in?

– Vi delade ut sakerna i en liten by utanför staden Nanyuki. Det är så mycket fattigdom där. Vi hade en julfest precis före jul för över hundra barn, men vi hann ändå inte dela ut allt. Så 26 december hade vi en utdelning till. Jag frågade vilka som verkligen behövde hjälp och det kom cirka 50 barn. Det var verkligen tacksamt. Det gjorde skillnad.

Vad har du gjort sedan du kom hem till Sverige igen?

– Vi har visat foton för dem som bidragit och Evelyn har lagt upp en bild på Facebook. Kolleger känner att det är så personligt – vi jobbar ihop, de känner sig trygga att sakerna kommer till användning. Och för mig var det väldigt positivt.

Kommer du att göra det här igen?

– Ja, kanske. Det är en positiv grej att involvera arbetsplatsen. Många vill göra något och det här är ett bra tillfälle för dem. Jag lärde också känna folk genom insamlingen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA