Vänta med att lämna namn på referenser tills de efterfrågas. Då kan du förbereda dem bättre.
Bild: Mostphotos.
Vänta med att lämna namn på referenser tills de efterfrågas. Då kan du förbereda dem bättre.

Det här behöver du veta om referenser

KORT OM: REFERENSER2020-02-10
Det räcker inte med ett fint cv och en lyckad intervju. För att jobbet ska bli ditt krävs pålitliga personer som kan gå i god för dig. Här är sex råd till dig som ska lämna referenser.
 1. Personer som har koll
  En referens är en person som kan beskriva dig och det du gjort på en arbetsplats. Du förväntas normalt ha åtminstone en tidigare chef som referens. Om du är ny på arbetsmarknaden kan en lärare eller hand­ledare fungera. Tre referenser är lagom.
 2. Välj med omsorg
  Fundera på vilka personer du vill ska känna till att du söker jobb. De flesta arbetsgivare och rekryterare har förståelse för att man inte lämnar sin nuvarande chef som referens. Ett alternativ kan vara att ha en kollega som referens.
 3. Välj aktuella namn
  Alla referenser du lämnar bör ligga så nära i tid som möjligt. Hur du var när du sommarjobbade som badvakt för 20 år sedan är mindre intressant för rekryteraren. (Även om du var grym.)
 4. En gemensam bild
  Fråga dem du vill ha som referenser om vad de tänker säga. Om ni inte har samma bild bör du överväga att välja någon annan. Tanken är att referensen ska verifiera det du uppgett om dig själv och din kompetens.
 5. Förbered referenserna
  Skapa bästa möjliga förutsättningar genom att informera dina referenser om jobbet du söker och varför du vill ha det. Förklara hur du själv anser att du skulle kunna bidra på den nya arbetsplatsen, då kan de lättare förstärka det.
 6. ”Lämnas på begäran”
  Lämna inte namn på referenser direkt i din ansökan, utan skriv att de lämnas på begäran. På så sätt hinner du varsko dem att det är nära förestående att de kommer att bli kontaktade.

Ta referenser på din chef

På samma sätt som arbetsgivaren tar referenser på dig, kan du ta referenser på din blivande chef. Ett bra ledarskap kan vara avgörande för hur du trivs på ditt nya jobb. Därför kan det vara väl värt att kolla vad andra anser om chefen.

Arbetsbetyg kompletterar

Ett arbetsbetyg ersätter inte en referens. Men det kan vara bra att ha ett betyg från din arbetsgivare som komplement. Inte minst om det gått en tid och arbets­givaren inte längre är aktuell som referens.

Det heter inte ”referent”

Det är vanligt att använda ordet referent om den person som lämnar ens referenser. Men det är fel, enligt Språkrådet. Enligt ordböckerna är det en referent gör att referera, det vill säga att återge det viktigaste i en debatt eller en diskussion, skriver Språkrådet på Twitter.

ÄMNEN:

Referenser
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.