Vänta med att lämna namn på referenser tills de efterfrågas. Då kan du förbereda dem bättre.
Bild: Mostphotos
Vänta med att lämna namn på referenser tills de efterfrågas. Då kan du förbereda dem bättre.

Det här behöver du veta om referenser

KORT OM: REFERENSER2020-02-10

Det räcker inte med ett fint cv och en lyckad intervju. För att jobbet ska bli ditt krävs pålitliga personer som kan gå i god för dig. Här är sex råd till dig som ska lämna referenser.

 1. Personer som har koll
  En referens är en person som kan beskriva dig och det du gjort på en arbetsplats. Du förväntas normalt ha åtminstone en tidigare chef som referens. Om du är ny på arbetsmarknaden kan en lärare eller hand­ledare fungera. Tre referenser är lagom.
 2. Välj med omsorg
  Fundera på vilka personer du vill ska känna till att du söker jobb. De flesta arbetsgivare och rekryterare har förståelse för att man inte lämnar sin nuvarande chef som referens. Ett alternativ kan vara att ha en kollega som referens.
 3. Välj aktuella namn
  Alla referenser du lämnar bör ligga så nära i tid som möjligt. Hur du var när du sommarjobbade som badvakt för 20 år sedan är mindre intressant för rekryteraren. (Även om du var grym.)
 4. En gemensam bild
  Fråga dem du vill ha som referenser om vad de tänker säga. Om ni inte har samma bild bör du överväga att välja någon annan. Tanken är att referensen ska verifiera det du uppgett om dig själv och din kompetens.
 5. Förbered referenserna
  Skapa bästa möjliga förutsättningar genom att informera dina referenser om jobbet du söker och varför du vill ha det. Förklara hur du själv anser att du skulle kunna bidra på den nya arbetsplatsen, då kan de lättare förstärka det.
 6. ”Lämnas på begäran”
  Lämna inte namn på referenser direkt i din ansökan, utan skriv att de lämnas på begäran. På så sätt hinner du varsko dem att det är nära förestående att de kommer att bli kontaktade.

Ta referenser på din chef

På samma sätt som arbetsgivaren tar referenser på dig, kan du ta referenser på din blivande chef. Ett bra ledarskap kan vara avgörande för hur du trivs på ditt nya jobb. Därför kan det vara väl värt att kolla vad andra anser om chefen.

Arbetsbetyg kompletterar

Ett arbetsbetyg ersätter inte en referens. Men det kan vara bra att ha ett betyg från din arbetsgivare som komplement. Inte minst om det gått en tid och arbets­givaren inte längre är aktuell som referens.

Det heter inte "referent"

Det är vanligt att använda ordet referent om den person som lämnar ens referenser. Men det är fel, enligt Språkrådet. Enligt ordböckerna är det en referent gör att referera, det vill säga att återge det viktigaste i en debatt eller en diskussion, skriver Språkrådet på Twitter.

ÄMNEN:

Referenser
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA