Bild: Mostphotos

Så fixar du vilan under semestern

KORT OM: ÅTERHÄMTNING2019-06-14

Semester betyder förhoppningsvis vila. För att sommarledigheten ska ge ny energi finns det några saker som det är bra att tänka på.

 1. Avsluta jobbet
  Försök att i god tid göra en lista över det som måste klaras av innan semestern. Be chefen om hjälp att prioritera om tiden inte räcker. Skriv också en lista på vad du ska komma ihåg att göra efter semestern.

 2. Planera lagom
  Genom att planera ledigheten ökar känslan av kontroll och du kan påverka mängden aktiviteter, resor och besök. Men tänk på att alltför mycket planering också kan skapa stress.

 3. Koppla ned
  Stäng av mejl och jobbmobil och ta en ordentlig paus från jobbet. Om du småjobbar titt som tätt får du inte någon sammanhängande tid till återhämtning.

 4. Ta det lagom lugnt
  Fundera över vilka aktiviteter som ger dig mest återhämtning. Försök att ta dig tid att göra vilsamma saker – eller ingenting alls. Men att vara fysiskt aktiv kan också ge ny energi, särskilt om du sitter stilla mycket i vardagen.

 5. Fånga dagsljuset
  Forskning visar att dagsljus är viktigt för hälsa och välmående. Om du tillbringar dina arbetsdagar inomhus, passa på att vara ute under semestern.

 6. Prioritera sömnen
  Passa på att sova ordentligt under ledigheten. Sömn behövs för att hjärnan ska återhämta sig och bearbeta intryck. Under sömnen minskar också produktionen av stresshormonet kortisol.

Tuppluren har en lång historia
En tupplur är en kort vila. Forskning visar att en tupplur kan sänka blodtrycket och på så sätt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Lur har enligt Språktidningen använts i betydelsen ”lätt sömn, kort slummer, blund” sedan 1700-talet. Tupplur är belagt sedan 1843 och syftar på den korta stund då tuppar, gärna på ett ben, står
och tar sig en lur.

Olika sysslor ger olika mycket kraft
Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet delar in hemma- och fritidsaktiviteter i olika typer, som har olika värde för vår återhämtning:

 • Pliktaktiviteter är arbetsrelaterade uppgifter hemma, som att betala räkningar och städa. Uppgifterna är en vanlig källa till stress och innebär ingen återhämtning.
 • Lågansträngningsaktiviteter kan vara att titta på tv, läsa en tidning, slöa på soffan. De antas vara av stor vikt för återhämtningen.
 • Sociala aktiviteter minskar belastningen och är kopplade till bättre återhämtning – med undantag för sådana sociala aktiviteter som man tvingas till mot sin vilja.
 • Fysisk aktivitet, exempelvis promenader och träning, stimulerar fysiologiska och psykologiska processer som gör att vi mår bra, visar forskning. Men för den som har ett fysiskt arbete eller är mentalt utmattad kan det vara bättre ”att göra ingenting” under en tid, för att sedan övergå till lågintensiv aktivitet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA