Malgorzata Håkansson sitter i Amnesty Sveriges styrelse och värvar gärna fler medlemmar till organisationen.
Bild: Casper Hedberg
Malgorzata Håkansson sitter i Amnesty Sveriges styrelse och värvar gärna fler medlemmar till organisationen.

Att träffa frigivna ger energi

MIN FRITID2020-11-11

ST-medlemmen Malgorzata Håkansson brinner för mänskliga rättigheter. Som styrelseledamot i Amnesty träffar hon människorätts­försvarare som frigivits tack vare ­organisationens arbete.

Av:  Jenny Damberg

När jag gick med i Amnesty gjorde jag det med ett citat av den israeliske författaren Amos Oz i tankarna. Han talar om ”teskedseffekten”. I fråga om mänskliga rättigheter uppstår det bränder hela tiden, men är vi tillräckligt många som hämtar och bär vatten kan vi släcka dem. Jag tänkte att jag ska bidra med min lilla tesked. Jag började som vanlig betalande medlem och blev sedan aktiv i en lokal Amnestygrupp i Härnösand, där jag bodde då.

Sedan tre år sitter jag i Amnestys styrelse. För tillfället diskuterar vi bland annat en ny global strategi för Amnesty och arbetar med en ny aktivismstrategi.

När vi har årsmöte bjuder vi in människorättsförsvarare som har fått friheten tillbaka tack vare ­Amnestys påtryckningar mot makthavarna. Det är en fantastisk känsla att träffa dem vi har drivit kampanj för att få frigivna.

Genom åren har jag haft många olika jobb, jag har arbetat som arbetsförmedlare och haft chefsuppdrag inom kundtjänst och hotellbranschen. Min nuvarande anställning som mångfaldsstrateg berör människorätt på ett grundläggande plan. Att alla ska kunna vara representerade på arbetsplatsen handlar i grund och botten om mänskliga rättigheter. Jag trivs väldigt bra med att kunna arbeta med en aspekt av mänskliga rättigheter på min arbetsplats. Alla medarbetare är delaktiga i det arbetet och min roll är att samordna alla insatser.”

Berättat för Jenny Damberg.

Malgorzata Håkansson

  • Ålder: 58 år.
  • Bor: Strängnäs.
  • Arbete: Mångfaldsstrateg vid Regeringskansliet i Stockholm.
  • Gör på fritiden: Styrelseledamot i Amnesty Sverige. Har utöver det kombinerat semester med tjänstledighet för att tjänstgöra som fredsobservatör i Palestina.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA