Richard Ringhov har tagit Torns IF från division 4 till division 1. “Det är en resa jag unnar många av mina kolleger att göra någon gång.”
Bild: Aline Lessner
Richard Ringhov har tagit Torns IF från division 4 till division 1. “Det är en resa jag unnar många av mina kolleger att göra någon gång.”

Han är trogen Torns IF

MIN FRITID: MIN FRITID2019-12-16
ST-medlemmen Richard Ringhov är avdelningschef på Lunds universitet. Han är också fotbollstränaren som har tagit Torns IFs herrlag från division 4 till division 1.
Av:  Jenny Damberg

”Idrott handlar mycket om passion och känslor. Det är givetvis viktigt att vara etta i sin stad. Men det är viktigare att göra en bra prestation sett över hela seriespelet. Detta var vår andra säsong i division 1. I fjol slutade vi på en fantastisk femteplats, i år blev det en tolfte plats. Det är en stor prestation av en så liten förening som vår att ligga i division 1.

Det här är mitt tionde år i Torns IF. I vanliga fall brukar man stanna tre till fyra år som tränare inom svensk elitfotboll. Så det är ett litet rekord. Under den här tiden har vi marscherat från division 4 till division 1. Det är en resa jag unnar många av mina kolleger att göra någon gång.

I genomsnitt lägger jag cirka 20 till 25 timmar i veckan på laget. Vi tränar mellan tre och fyra pass i veckan, plus match.

Som tränare tillämpar jag ett öppet ledarskap. Vi gör ett jobb tillsammans hela gruppen och laget, men någon måste chefa och visa vägen. Alla tjugo kan inte ta ut laget, det gör tränaren. En av mina viktigaste hörnpelare är att man måste må bra för att prestera. Det gäller oavsett om man är på en arbetsplats eller spelar i ett fotbollslag. Jag försöker skapa en miljö där folk trivs. Och många av de spelare som kommer till oss stannar länge.

Jag anser att vi är unika i svensk fotboll i dag i och med att klubben ses som det viktigaste. Spelarna sätter inte sig själva i centrum. Man spelar med klubbmärket och underkastar sig klubben. Det har varit en framgångsfaktor för oss.” 

Berättat för Jenny Damberg

Richard Ringhov

  • Ålder: 56 år.
  • Bor: Centralt i Lund.
  • Arbete: Avdelningschef för interntryckeriet vid Lunds universitet.
  • Gör på fritiden: Lägger tid på familjen och långa hund­promenader. Fotbollstränare för Torns IF i division 1 södra.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.