Ove Strid har fina barndomsminnen från Inlandsbanans tåg. Nu arbetar han ideellt för att turisttrafiken och godstransporterna på den 1288 kilometer långa järnvägen ska kunna fortsätta.
Bild: Sandra Pettersson
Ove Strid har fina barndomsminnen från Inlandsbanans tåg. Nu arbetar han ideellt för att turisttrafiken och godstransporterna på den 1288 kilometer långa järnvägen ska kunna fortsätta.

Han brinner för Inlandsbanan

MIN FRITID2020-10-09

ST-medlemmen Ove Strid kämpar för Inlandsbanans överlevnad. Sedan 13 år är han aktiv i den ideella föreningen Inlandsbanans vänner.

”Jag växte upp i Strömsund och när jag och mor reste för att hälsa på släkt och vänner så var det med Inlandsbanan, därför ligger den mig varmt om hjärtat. Jag minns tydligt att jag alltid ville ha samma matsäck med på tåget, falukorv och gurka!

I dag åker jag inte Inlandsbanan så ofta, men en gång om året brukar vi i Inlandsbanans vänner ha styrelsemöte ombord på tåget. Det är trevligt – ja, det är alltid roligt att åka med Inlandsbanan, man får se mycket. Tåget gör flera spännande stopp, bland annat brukar det stanna vid ett björnide utanför Orsa – det är ingen stressig resa direkt.

Jag kom egentligen med i föreningen Inlands­banans vänner av en slump. 2007, när föreningen bildades, arbetade jag som civilanställd inom Polisens fjällräddning. Där hade jag en arbets­kamrat som berättade att en kollega i Stockholm sökte efter en person som kunde hjälpa till att bygga en hemsida. Eftersom jag pysslat lite med sådant ställde jag upp, och sedan dess har jag varit Inlandsbanans vänners webmaster och kassör.

Inlandsbanans vänner är en ideell förening och vårt syfte är att skapa opinion för att Inlandsbanan ska vara kvar. Den utgör ett viktigt komplement till stambanan och bär på en diger historia. Vår vision är att hela sträckan, från Kristinehamn till Gällivare, ska ha modern standard och att tågen ska drivas fossilfritt. I dag går de på diesel, men företaget Inlandsbanan AB tittar på möjligheterna att använda vätgas som drivmedel, det är väldigt spännande.”
 

Berättat för Linda Kling

Ove Strid

  • Ålder: 65 år.
  • Bor: Östersund.
  • Arbete: Civilanställd inom Polisen.
  • Gör på fritiden: Är kassör i föreningen Inlandsbanans vänner och sköter föreningens hemsida.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA