“En del tycker nog att jag är en ‘crazy whippet lady‘”, säger  Sofia Sandström som har haft whippethundar i 35 år. På fritiden är hon redaktör för tidningen Whippet Bladet och styrelseledamot i Svenska whippetklubben.
Bild: Patrick Degerman
“En del tycker nog att jag är en ‘crazy whippet lady‘”, säger Sofia Sandström som har haft whippethundar i 35 år. På fritiden är hon redaktör för tidningen Whippet Bladet och styrelseledamot i Svenska whippetklubben.

Hon är galen i whippet

MIN FRITID2020-09-04
ST-medlemmen Sofia Sandström har en livslång passion för hundrasen whippet. Hon tävlar med hundarna, sitter i Svenska whippetklubbens styrelse och är redaktör för klubbens tidning.

”Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet när jag som ung flicka mötte en whippet. Mamma hade förvarnat om att sådana hundar inte är så ’ulliga och gulliga’ som en del andra raser, men för mig var den perfekt. Whippet är slank och elegant, har en glad och stark personlighet och är med på allt. Den tycker om att vara med människor och mysa i soffan, men även att vara ute i skog och mark – det är en skönhetsupplevelse att se en eller flera hundar sträcka ut på en äng i full fart.

Nu har jag haft whippethundar i 35 år, och ­under åren har jag ägnat mig åt både uppfödning och tävling­ar: lure coursing – simulerad harjakt, rundbana, viltspår, lydnad och agility. Vi deltar också på utställningar några gånger om året och har vunnit flera utmärkelser.

Hundintresset ledde mig in i föreningslivet. Det är ett sätt för mig att ge tillbaka lite av allt jag fått av hundarna genom åren. 2003 blev jag tillfrågad om att ingå i redaktionen för Whippet Bladet, tre år senare var jag redaktör och nu har jag gjort 68 tidningar! Det är fortfarande lika roligt att försöka göra en riktigt bra tidning till våra 1 100 medlemmar, och jag har lärt mig mycket om skrivande, foto, layout, redigering och tryckerikontakter.

Sedan 2013 sitter jag även i styrelsen för Svenska whippetklubben.

En del tycker nog att jag är en ’crazy whippet lady‘. Vid sidan av arbetet som servicehandläggare på ­Statens servicecenters kontor i Skellefteå lägger jag det mesta av min tid på föreningsarbetet. Men ­hundarna ska ha sin tid och motion varje dag. De ­kommer alltid först.”

Sofia Sandström

  • Ålder: 47 år.
  • Bor: I Byske norr om Skellefteå.
  • Arbete: Servicehandläggare på Statens servicecenters kontor i Skellefteå.
  • Gör på fritiden: Har varit matte till whippethundar sedan 35 år tillbaka. Styrelseledamot i ­Svenska whippetklubben och redaktör för tidningen Whippet Bladet.

Berättat för Ann Dahlin

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.