“En del tycker nog att jag är en ‘crazy whippet lady‘”, säger  Sofia Sandström som har haft whippethundar i 35 år. På fritiden är hon redaktör för tidningen Whippet Bladet och styrelseledamot i Svenska whippetklubben.
Bild: Patrick Degerman
“En del tycker nog att jag är en ‘crazy whippet lady‘”, säger Sofia Sandström som har haft whippethundar i 35 år. På fritiden är hon redaktör för tidningen Whippet Bladet och styrelseledamot i Svenska whippetklubben.

Hon är galen i whippet

MIN FRITID2020-09-04

ST-medlemmen Sofia Sandström har en livslång passion för hundrasen whippet. Hon tävlar med hundarna, sitter i Svenska whippetklubbens styrelse och är redaktör för klubbens tidning.

”Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet när jag som ung flicka mötte en whippet. Mamma hade förvarnat om att sådana hundar inte är så ’ulliga och gulliga’ som en del andra raser, men för mig var den perfekt. Whippet är slank och elegant, har en glad och stark personlighet och är med på allt. Den tycker om att vara med människor och mysa i soffan, men även att vara ute i skog och mark – det är en skönhetsupplevelse att se en eller flera hundar sträcka ut på en äng i full fart.

Nu har jag haft whippethundar i 35 år, och ­under åren har jag ägnat mig åt både uppfödning och tävling­ar: lure coursing – simulerad harjakt, rundbana, viltspår, lydnad och agility. Vi deltar också på utställningar några gånger om året och har vunnit flera utmärkelser.

Hundintresset ledde mig in i föreningslivet. Det är ett sätt för mig att ge tillbaka lite av allt jag fått av hundarna genom åren. 2003 blev jag tillfrågad om att ingå i redaktionen för Whippet Bladet, tre år senare var jag redaktör och nu har jag gjort 68 tidningar! Det är fortfarande lika roligt att försöka göra en riktigt bra tidning till våra 1 100 medlemmar, och jag har lärt mig mycket om skrivande, foto, layout, redigering och tryckerikontakter.

Sedan 2013 sitter jag även i styrelsen för Svenska whippetklubben.

En del tycker nog att jag är en ’crazy whippet lady‘. Vid sidan av arbetet som servicehandläggare på ­Statens servicecenters kontor i Skellefteå lägger jag det mesta av min tid på föreningsarbetet. Men ­hundarna ska ha sin tid och motion varje dag. De ­kommer alltid först.”

Sofia Sandström

  • Ålder: 47 år.
  • Bor: I Byske norr om Skellefteå.
  • Arbete: Servicehandläggare på Statens servicecenters kontor i Skellefteå.
  • Gör på fritiden: Har varit matte till whippethundar sedan 35 år tillbaka. Styrelseledamot i ­Svenska whippetklubben och redaktör för tidningen Whippet Bladet.

Berättat för Ann Dahlin

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA