Nettan Oliw har alltid varit motorintresserad, men det var först när hon fyllde femtio som hon tog licens för historisk racing.
Bild: Bengt-Åce Gustavsson
Nettan Oliw har alltid varit motorintresserad, men det var först när hon fyllde femtio som hon tog licens för historisk racing.

Hon kör fort i gammal bil

MIN FRITID2022-10-13

ST-medlemmen Nettan Oliw kör historisk racing i klassen Formel Vee. I den lilla låga bilen känns farten fullt ut, berättar hon.

Av:  Jenny Damberg

”Min pappa körde rally, jag är uppvuxen i Jämtland och har kört mycket skoter, så jag har alltid tyckt om motor. När jag fyllde femtio fick jag i present att ta en förarlicens för Formel Racing. Formel Vee är en historisk racingklass, som min man hade börjat köra några år tidigare.

När jag började köra Formel Vee var det 75 procent skräck och 25 procent förtjusning. Snittfarten runt en bana är cirka 100 kilometer i timmen, på rakorna kanske det går i 180. Man sitter i en liten bil, nära marken, och har motorn precis bakom ryggen. Det känns verkligen när det går fort. De första gångerna trodde jag att jag skulle åka av banan i varenda kurva, tills jag förstod vilket grepp det är i de här bilarna. Nu är det 95 procent förtjusning och kanske 5 procent skräck i vissa situationer. Det är en härlig känsla att köra riktigt fort i en kurva och känna att bilen ändå går att hålla på banan.

Formel Vee-bilarna är från slutet av 1960-talet och början på 1970-talet, eller exakta kopior av dem som fanns då. På 1960-talet var det en klass som många av de förare som sedan började med Formel 1 körde inledningsvis, men inom dagens historiska racing är allt på hobbynivå och det är många äldre som är aktiva. Vi har folk som är över 70 år som kör.

Jag är sekreterare i föreningen för Formel Vee, som är en av de klasser inom historisk racing som växer mest i Sverige. Det tror jag beror på att vi har en fantastisk sammanhållning, vi hjälps åt och vill att alla ska ut på banan. Under tävlingshelger samlas vi alltid och äter korv med bröd tillsammans.

Tävlingarna är uppdelade i två klasser utifrån bilarnas ålder. Vi har också en Ladies cup, som går över hela säsongen. Vi är fyra tjejer som kör. Det har gått bra, jag har vunnit två år i rad.”

Nettan Oliw

Ålder: 54 år.

Bor: I Stockholm, men tillbringar också mycket tid i Grevlunda i Skåne.

Arbete: På Folkhälsomyndighetens kommunikationsavdelning.

Gör på fritiden: Kör historisk racing och ägnar sig även åt keramik, har nyligen gått en tvåårig folkhögskoleutbildning på halvtid.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA