”Schnauzer är ingen förstagångshund, de kräver en fast hand”, säger Maria Ringbom om sina älskade hundar.
Bild: Karl Melander
”Schnauzer är ingen förstagångshund, de kräver en fast hand”, säger Maria Ringbom om sina älskade hundar.

”När valparna föds tar jag semester”

MIN FRITID: MIN FRITID2019-03-20
Vid sidan av jobbet på Försäkringskassan driver ST-medlemmen Maria Ringbom en kennel där hon föder upp schnauzrar.
Av:  Jenny Damberg

”För tillfället har jag nio valpar hemma. De är sex veckor och snart leveransklara.

Det är inte helt lätt att få ihop livet när man har valpar. I början tar jag semester, senare blir det flex. Försäkringskassan är en bra arbetsgivare på det viset, men det gäller att säga till i tid.

Kenneln heter Pinnsveins efter det gutniska ordet för igelkott. Gutniska är det ursprungliga språk som talades på Gotland. Jag växte upp i kvarteret Igelkotten, det är taget därifrån.

De valpar jag har hemma nu har alla namn efter gutniska ord som börjar på k. En av tikarna heter till exempel Kera, som betyder 'bry sig om', och en av hanhundarna Kavat, som betyder försiktig och varsam.

Det finns tre skilda schnauzerraser – dvärg-, mellan- och den större riesenschnauzern. Jag föder upp mellanstorleken, som är den ursprungliga. Från början kommer de från Tyskland där de användes som stallhundar. De älskar att fånga råttor och får de upp ett spår är det nästan omöjligt att stoppa dem.

Jag valde schnauzer eftersom det är en ras de flesta allergiker tål, och båda mina barn är pälsdjursallergiker. En schnauzer fäller inga hår, ungefär fyra gånger per år behöver man trimma dem genom att rycka av pälsen.

Vill man föda upp valpar måste man meritera sina hundar genom att ställa ut dem. Det är så man kontrollerar att de uppfyller rasstandarden och är godkända att använda i avel. Varje år åker jag på ett tiotal utställningar, både i Sverige och utomlands.

Som uppfödare får man ganska bra kontakt med valpköparna, och när man träffas på utställningar är det som att möta sin lilla familj i ringen. Det är roligt, nästan som en liten klubb för inbördes beundran.”

Berättat för Jenny Damberg

Maria Ringbom

Ålder: 52 år.

Bor: I Vibble, Visby.

Arbete: Försäkringshandläggare för internationell vård på Försäkringskassan.

Gör på fritiden: Driver Pinnsveins kennel.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.