Erik Bagge har ingen egen blodhund, men tränar ofta Spårhundsgruppens hundar. Här är han med hunden Majken.
Bild: Anna-Lena Lundqvist
Erik Bagge har ingen egen blodhund, men tränar ofta Spårhundsgruppens hundar. Här är han med hunden Majken.

Spårar med blodhund

MIN FRITID2021-06-14
Till vardags arbetar ST-medlemmen Erik Bagge som brandman på Landvetter. På fritiden är han engagerad i Spårhundsgruppen, som söker efter försvunna personer med blodhundar.

”I Spårhundsgruppen arbetar vi ideellt med att söka efter försvunna personer. Vi blir ofta inkopplade när det gått ett par dagar, när andra åtgärder inte lett till något resultat. Det vanligaste är att anhöriga tar kontakt, men vi har även samarbetat med Polisen. 

Jag har haft egen hund hela livet, men i Spårhundsgruppen använder jag inte mina egna, utan bara blodhundar. De är inte bäst på lydnad, men har överlägset mest luktceller jämfört med andra hundraser. Så fort blodhunden hittat ett spår så kommer den att envist följa det. Spåret kan vara flera dagar gammalt och gå igenom områden som stadskärnor där det rör sig många människor.

Jag har varit aktiv i Spårhundsgruppen i omkring femton år. Vi tränar väldigt mycket, lägger träningsspår flera gånger i veckan. Min favorithund just nu är Sonja, som är jätteduktig. Hon har bland annat varit inblandad i sökandet efter försvunna Mattias i Ljungby. 

När den anhöriga till en försvunnen person tar kontakt ber vi om ett personligt plagg som tillhör den försvunna. Sedan får hunden lukta på plagget och så utgår vi från den senast kända positionen. Blodhunden är fantastisk på flera sätt, för den är också helt okänslig för störningsmoment, och luktsinnet är oberoende av väder och vind. Det spelar ingen roll om det har snöat, regnat eller blåst. Vi har till och med tränat spår mitt inne i Nordstan i Göteborg, de hittar ändå. Den jobbar helt enkelt på tills spåret tar slut. Spårhundsgruppens blodhundar har funnit både levande och avlidna personer. Det vanligaste är att spåret slutar i ett vattendrag. Då kan det senare leda till att polis och dykare hittar en kropp. 

Våra spårningar kan också leda till att hunden hittar ett helt nytt sökområde, som man kan fokusera sökinsatser till.  Hundarna har alltid gps, vilket gör att man kan analysera vägen i efterhand.

Det bästa med en lyckad spårning är om den leder fram till ett avslut, att anhöriga får svar på sina frågor.”


Berättat för Susanne Eriksson

Erik Bagge

  • Ålder: 34 år.
  • Bor: I Pixbo i Mölnlycke utanför Göteborg.
  • Arbete: Brandman på Landvetter flygplats.
  • Gör på fritiden: Engagerad i Spårhundsgruppen och söker efter försvunna människor med blodhundar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.