I surfski tävlar man främst i långdistanslopp i medvind. ”Det bästa med surfski är att det är extremt närvarokrävande”, säger Hanna Asp.
Bild: Anders Ebefeldt
I surfski tävlar man främst i långdistanslopp i medvind. ”Det bästa med surfski är att det är extremt närvarokrävande”, säger Hanna Asp.

Vågar sig ut i vågorna

MIN FRITID2023-09-07

ST-medlemmen Hanna Asp tävlar i surfski, en krävande och intensiv sport som utövas i en kajak på öppet vatten. I somras tog hon en bronsmedalj i dubbel i de nordiska mästerskapen.

Av:  Jenny Damberg

”Surfski beskrivs ibland som kanotvärldens mountainbike eller havets tävlingskajak. Kajaken är upp till sex meter lång och smal. Det gör att den har lätt för att hålla rak kurs även under stökigare förhållanden på havet. Man har vinden i ryggen och det gäller att fånga vågorna och paddla i kapp dem. När man är på vågens topp kan man åka ’nedförsbacke’ och få en högre hastighet, och på så sätt plocka fler vågor. För att slippa så kallade reflexvågor från stranden paddlar man oftast ut två–tre kilometer.

Jag blev medlem i Malmö kanotklubb i april 2021. I juni samma år ställde jag upp i SM i surfski, och tyckte att det var så kul. I år tävlade jag i Nordiska mästerskapen i Skälderviken i Helsingborg. Ena dagen var vågorna nog 2,5 meter höga och jag hamnade ur kurs och fick bryta. Man får vara ödmjuk inför förhållandena. Andra dagen paddlade jag dubbel med Camilla Persson, och vi kom trea. Dubbel är ganska annorlunda jämfört med singel. Jag satt bak och då ska man vara följsam och synka med den som sitter fram. Det är väldigt roligt att dela upplevelsen.

Hanna Asp tillsammans med Camilla Persson under de nordiska mästerskapen 2022.
Hanna Asp tillsammans med Camilla Persson under de nordiska mästerskapen 2022.

Det är mycket säkerhetstänk i surfski. Det första man lär sig som nybörjare är reentry, alltså att ta sig tillbaka upp i kajaken. Allt har engelska begrepp eftersom det är en ny sport, med rötterna i Sydafrika. Man har alltid mobilen i ett vattentätt fodral och spårning på, flytväst och en koppling till kajaken så att man inte förlorar den.

En utmaning är att ha koll på orienteringen, och det var det som blev svårt i singeln på NM, när vågorna var så höga att de tog all uppmärksamhet. Man måste veta var man är och hur långt man har paddlat.

Det bästa med surfski är att det är extremt närvarokrävande. Du kan inte tänka på något annat, det är bara nästa våg. Du är helt uppslukad i elementen – sol, vind och vågor. Den sociala gemenskapen är också häftig.”

Hanna Asp

Ålder: 37 år.

Bor: I Malmö.

Arbete: Bostadshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne län.

Gör på fritiden: Tränar och tävlar i surfski. Är fackligt engagerad i ST. Tycker också om att läsa.

 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA