Man behöver inte alls vara adlig för att skapa ett familjevapen, säger Lars Trägen, som är aktiv i Svenska heraldiska föreningen. Hans eget bär texten "Pertinax vincit", ”Trägen vinner”.
Bild: Christian Andersson
Man behöver inte alls vara adlig för att skapa ett familjevapen, säger Lars Trägen, som är aktiv i Svenska heraldiska föreningen. Hans eget bär texten "Pertinax vincit", ”Trägen vinner”.

Värnar om vapensköldar

MIN FRITID2022-12-01

ST-medlemmen Lars Trägen ägnar en hel del av sin fritid åt heraldik, läran om vapensköldar. Hans eget familjevapen anspelar på hans efternamn och har valspråket ”Trägen vinner”.

”Alla kan skapa ett eget familjevapen! Det måste givetvis vara en sköld, unikt och följa vissa heraldiska grundregler i sin komposition, men du behöver inte vara adlig.

Jag är suppleant i styrelsen för Svenska heraldiska föreningen. Mitt engagemang bottnar i att jag alltid haft ett stort visuellt och konstnärligt intresse. Jag är också intresserad av historia, och heraldiken är full av historia.

När jag dessutom förstod att skapare av moderna logo­typer – eller för den delen de som gör Trafikverkets vägskyltar – måste använda sig av samma principer som heraldiken använde redan på 1200-talet, så var jag fast.

En av de heraldiska reglerna är exempelvis tinktur­regeln, att det måste finnas en kontrastverkan i vapnet. Rött, grönt, svart och blått får inte möta varandra. Om skölden är blå kan du inte ha en röd tiger.

Om du antar ett eget vapen är det bra att registrera det i Svenskt vapenregister, som vår förening sköter. Då genomgår vapnet också en kvalitetsgranskning.

Själv älskar jag enkla vapen, men jag gillar även Riksarkivets vapen. Det har ett janusansikte, alltså ett dubbelansikte. Där är symboliken att det ena ansiktet ser framåt och det andra bakåt i tiden.

Jag delar mitt intresse med min man Martin. Vi har designat vårt eget vapen Trägen, som är detsamma som vårt efternamn. Skölden är fyrdelad, men inte av raka linjer, som på heraldikspråk kallas skuror, utan med vågskuror. Både jag och Martin har kopplingar till havet i släkten, bland annat var min far sjöman. Ett vapen kan också ha ett valspråk, vårt är Pertinax vincit, som betyder ”Trägen vinner”.

Vår förening sprider kunskap om heraldik och stöder projekt för att skaffa mer kunskap. Ett projekt handlar om att sammanställa alla sockenvapen och att utreda deras härkomst – varför olika symboler har hamnat på olika vapen. Mycket är nörderi helt enkelt.”

Lars Trägen

Ålder: 46 år.

Bor: Lund.

Arbete: Planeringsansvarig på Trafikverksskolan inom Trafikverket. Arbetar med att planera olika utbildningar och kurser från ax till limpa.

Fritid: Engagerad i Svenska heraldiska föreningen och flera andra föreningar. Är även politiskt aktiv i kommunrevisionen i Lund.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.