ST värnar öppenhet

FÖRDJUPNING2003-08-05
ST ställer sig neutralt till ett EMU-medlemskap, men som privatperson funderar förbundsordförande Annette Carnhede fortfarande på hur hon ska rösta. Tillsammans med övriga ledamöter i OFRs styrelse håller hon nu på att lära sig mer om EMU.
Av:  Ann-Charlotte Viklund

– Jag är osäkrare i den här frågan än jag varit i någon tidigare fråga. Detta bidrar till att jag –  med det uppdrag jag ändå har –  inte vill offentliggöra min privata uppfattning, åtminstone inte än. Många skulle kanske uppfatta det jag säger som STs officiella linje.

Annette Carnhede tror att det kan bli tuffare för parterna i Sverige att driva en självständig lönepolitik med ett EMU-medlemskap. Då försvinner ju  penningpolitiken och den flytande växelkursen, som man i Sverige idag kan reglera konjunkturen med.

– Då kan vem som helst räkna ut att svängrummet för oss som parter kommer att bli begränsat.

Öppenhet är en annan viktig fråga för Annette Carnhede –  ST finns ju i den offentliga sfären.

– Våra medlemmar tar öppenhet som en garant för demokratin, även om det ibland är svårt att hävda den till och med i Sverige.

I Tyskland, det näst Norden fackligt mest avancerade landet i EU, finns det miljontals statstjänstemän som inte har förhandlingsrätt. Vi kan fundera över vad detta kommer att innebära för oss. Förhandlingsrätt är inget självklart i Europa. Internationellt är de fackliga rättigheter Sverige erbjuder unika, framför allt för medlemmar som är anställda inom statlig verksamhet.

– Vi inom ST anser att samma insyn, samma offentlighet och öppenhet, ska gälla också i de privata företag som utför statliga uppdrag. Detta är fullständigt otänkbart i de flesta andra europeiska länder, säger Annette Carnhede.

ÄMNEN:

EU Facket
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.