ST värnar öppenhet

FÖRDJUPNING2003-08-05

ST ställer sig neutralt till ett EMU-medlemskap, men som privatperson funderar förbundsordförande Annette Carnhede fortfarande på hur hon ska rösta.
Tillsammans med övriga ledamöter i OFRs styrelse håller hon nu på att lära sig mer om EMU.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

– Jag är osäkrare i den här frågan än jag varit i någon tidigare fråga. Detta bidrar till att jag – med det uppdrag jag ändå har – inte vill offentliggöra min privata uppfattning, åtminstone inte än. Många skulle kanske uppfatta det jag säger som STs officiella linje.

Annette Carnhede tror att det kan bli tuffare för parterna i Sverige att driva en självständig lönepolitik med ett EMU-medlemskap. Då försvinner ju penningpolitiken och den flytande växelkursen, som man i Sverige idag kan reglera konjunkturen med.

– Då kan vem som helst räkna ut att svängrummet för oss som parter kommer att bli begränsat.

Öppenhet är en annan viktig fråga för Annette Carnhede – ST finns ju i den offentliga sfären.

– Våra medlemmar tar öppenhet som en garant för demokratin, även om det ibland är svårt att hävda den till och med i Sverige.

I Tyskland, det näst Norden fackligt mest avancerade landet i EU, finns det miljontals statstjänstemän som inte har förhandlingsrätt. Vi kan fundera över vad detta kommer att innebära för oss. Förhandlingsrätt är inget självklart i Europa. Internationellt är de fackliga rättigheter Sverige erbjuder unika, framför allt för medlemmar som är anställda inom statlig verksamhet.

– Vi inom ST anser att samma insyn, samma offentlighet och öppenhet, ska gälla också i de privata företag som utför statliga uppdrag. Detta är fullständigt otänkbart i de flesta andra europeiska länder, säger Annette Carnhede.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA