Toppstyrt i staten

FÖRDJUPNING: ST2003-12-18

För en statsanställd ”kommer alla beslut uppifrån” och man blir granskad och ifrågasatt i pressen, säger Jörgen Östgård.

– Ursprungligen var jag målare men fick ryggproblem och måste byta jobb. Så vid 31 år började jag studera på nytt och nu är jag arbetsförmedlare. Min lön idag är 18 450 kronor i månaden.

Jörgen Östgård, 37 år, ser ganska nöjd ut. På Arbetsförmedlingen Södermalm i Stockholm har han varit i drygt tre år och där har han också träffat sin fru.

– Jag känner att jag gör en samhällsinsats i mitt jobb, konstaterar han. Det bästa är när folk berättar att de fått arbete, det har till och med hänt att någon gett en blomma.

Vad har det inneburit att byta sektor på arbetsmarknaden?

– Man får några fler semesterdagar…nä, skrattar han. För oss statsanställda kommer besluten uppifrån, från regering och riksdag och beslut och resurser påverkas av konjunkturen.

Besluten kan vara svåra att genomföra eftersom beslutsfattarna är långt borta från verksamheten. Nya uppgifter tillkommer men inga andra tas bort, sammanfattar Jörgen Östgård. Det största nu är aktivitetsgarantin för utförsäkrade arbetslösa. Den är bra på sitt sätt men tar mycket kraft och energi.

– Vi drabbas också av hot och våld och granskas i media på ett annat sätt än privatanställda – sällan positivt, fortsätter han.

Särskilt diskussionen om att låta rekryteringsföretagen ta hand om alla arbetslösa gör honom arg.

– Rekryteringsföretagen tar inte hand om dem som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Fast vi samarbetar med dem och ett av dem kommer upp på förmedlingen och rekryterar folk på plats.

Trots de här erfarenheterna trivs han både med jobb och arbetsplats. Här finns ett 50-tal anställda, de flesta arbetsförmedlare, och blandningen människor med olika yrkesbakgrund, ålder och etnisk hemvist är positiv.

Arbetsförmedlarna är uppdelade i fyra arbetsområden: IC-laget (nyinskrivna arbetssökande), Väglaget (inskrivna längre än fem månader), utförsäkrade och alla i aktivitetsgarantin och slutligen den internationella sektionen (alla flyktingar som är kommunplacerade i Stockholm).

Jörgen Östgård arbetar med de nyinskrivna och är IT-stöd på kontoret. Dagligen har han kontakt med arbetssökande och en mängd arbetsuppgifter som ”inte syns”: matchar passande arbeten mot sökande, tar telefonsamtal, planerar verksamheten, diskuterar rehabilitering med andra förmedlare, lagar skrivare och mycket annat.

Dessutom är Jörgen Östgård ersättare i sektionsstyrelsen och Trio-ansvarig för ST-AMS i Stockholm. Även om han tycker sig uppfatta en positiv inställning tror han att Trio ligger långt ifrån medlemmarna.

– Men jag tycker att det blir bra att vi får ett stort, starkt förbund som självt ställer dagordningen, istället för att vänta på SIF när det gäller löner och annat. Trio blir också en fördel när nya medlemmar ska rekryteras bland studerande och den som byter från statlig till privat anställning slipper framöver byta fackförbund.

Fakta/ST

Statstjänstemannaförbundet tillhör TCO och Offentliganställdas Förhandlingsråd.

Organisationsområde: Civil statsförvaltning, affärsverk, bolag och statsunderstödda stiftelser.

Medlemmar: Ca 85 000 tjänstemän – 67 procent kvinnor.

Medelålder: 47 år.

Exempel på yrken: Administrativ personal, forskningspersonal, chefer, tekniker, utredare.

Antal arbetsplatser: ca 250 statliga myndigheter, en del med regional och lokal organisation över hela landet.

Lönespridning: Vanligen 16 000–18 000 kronor i månaden.

Förbundsstruktur: Ett 90-tal avdelningar – varav 38 rikstäckande – och inom dem drygt 350 sektioner och 460 klubbar. Dessutom 21 distrikt som svarar för regional och lokal samverkan mellan avdelningarna.

Medlemsavgift: 159–256 kronor per månad, a-kasseavgift inbegripen.

Antal förtroendevalda: nära 11 800, varav 400 på heltid.
Kansli: Sju regionkanslier och huvudkansli i Stockholm med totalt 117 anställda.

Medlemstidning: Statstjänstemannen.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA