26 kronor för en bok

KRÖNIKA: JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-02
Av:  Jan-Åke Porseryd

94-årige Otto Näs genomför en våldsam rymning från ålderdomshemmet sedan han först slagit sönder hemmets färg-TV med en åra. Rymningen är noga planerad och han får hjälp av ett av barnbarnen. Otto vill en sista gång se sin hembygd i Siklax.

Så inleds romanen Lanthandlarens son, finlandssvenske Lars Sunds burleska berättelse från hembygden i svenskspråkiga Österbotten i Finland.

Boken blev nominerad till Augustpriset i Sverige och Finlandiapriset när den gavs ut 1997.

Nu kommer den ut som pocketbok i novemberutgivningen av ”En bok för alla”.

Det är en bok värd att läsa, en nöjsam läsning, det kan jag intyga. Den är billig, bara 26 kronor – ungefär som två kvällstidningar med bilaga.

”En bok för alla” utför en kulturgärning av högsta rang.

Sedan 1976, då riksdagen gav klartecken till statligt stöd till kvalitetslitteratur, har förlaget gett ut cirka                         1 000 titlar – hälften vuxenböcker och hälften för barn/ungdom.

Välkända och mindre bekanta svenska och utländska författare har genom ”En bok för alla” mött en storpublik. De första utgåvorna 1976 – de kostade då bara fem kronor styck – nådde upplagor på hela 50 000 exemplar.

I dag är den kommersiella konkurrensen hårdare och utbudet på pocketböcker så mycket större, men upplagorna ligger trots det på mellan 10 000–25 000 exemplar.

Listan av författare är lång. Här är några exempel.

Lars Ahlin: Sjätte munnen
Ann-Charlotte Alverfors: Sparvöga
Stefan Casta: Hoppet (13 år)
Roald Dahl: Mitt magiska finger (6 år)
Peter Hoeg: Fröken Smillas känsla för snö
Reidar Jönsson: Mitt liv som hund
Mare Kandre: Aliide, Aliide
Harif Kureishi: Förorternas Buddha
Ivar Lo Johansson: Pubertet
Jan Lööf: Födelsedagspresenten (5 år)
Jan Myrdal: Maj. En kärlek
Ulf Nilsson: De långa grå tänderna (9 år)
Einar Norelius: Snigel Blå (3 år)
Niklas Rådström: Månen vet inte
Birger Söberg: Kvartetten som sprängdes
Ulf Stark: Guldhjärtat (10 år)
Amy Tan: Joy Luck Club.

1976 fick stiftelsen Litteraturfrämjandet regeringens uppdrag att förverkliga projektet. Stiftarna inom bl a fackföreningsrörelsen, lantbrukskooperationen och konsumentkooperationen hade stolta traditioner som spridare av god litteratur, inte minst på arbetsplatserna.

1992 avvecklades Litteraturfrämjandet p g a ekonomiska bekymmer. ”En bok för alla” var i fara, men kunde räddas tack vare en ny konstellation bestående av ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Föreningen Ordfront och Föreningen En bok för alla – och ett fortsatt statsbidrag.

Alla vi som mår väl av att läsa böcker är naturligtvis evigt tacksamma för att utgivningen garanterades.

Tyvärr finns inte alla tusen titlar i lager längre. De slutsålda trycks inte om. Men mycket av de senaste årens utgivning är kvar. De böcker jag nämnt i den här spalten är alla till salu. För bara 26 kronor styck.

Jag är förvisso inget ombud för ”En bok för alla”.

Men mitt råd är ändå: Slå till!

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA