Cecilia Garme: Goda råd för en monarki i tiden

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2011-05-03

Två miljarder tv-tittare såg att prins William hade för stor uniform på sitt bröllop. Det skriver Cecilia Garme som menar att det brittiska hovet måste tänka Hollywood hela vägen.

De kan känna sig rätt nöjda, britterna, när de skakat konfettin ur träden. Bröllopet blev ju värsta succén. Tjusigaste bruden, kungligaste prinsen i röd uniform som var ett snäpp för stor.

Just den aningen för stora uniformen underströk från­varon av en riktigt professionell producent. Om BBC hade stått för stylingen hade givetvis Irish Guards-jackan suttit som en smäck på William. Men att tumma på uniformsmått och yllesorter från 1800-talet, bara för att passa modern television, sånt pysslar inga hov med.

Det är synd. Jag tror att hoven, som myndigheter, måste sluta blunda för sina egna funktioner. Konstitutionella monarkier må representera staten, men deras huvudsakliga uppgifter i dag är två: att leverera underhållning och exportstöd.

I synnerhet underhållningen – läs: högtidlig prakt och glamour – producerar de med sådan schvung att det är omöjligt att klaga. Var det två eller tre miljarder tv-tittare som kollade på vigseln mellan William och Kate? Tack för den showen, brittiska skattebetalare, säger jag.

Det är i det perspektivet man ska se missen med Williams
illasittande uniform. Hovet hade uppenbarligen inte fattat att de måste tänka Hollywood hela vägen. Det trodde att det räckte att låta Alexander McQueens designers styla Kate. De hade fel. Uniformen avslöjar dem. Det hade krävts lycra i tyget och mönsterkonstruktörer från Paris, inte Irland. Detta är teater. Fatta.

                                                       — •l• —

Den andra huvuduppgiften för kungligheter, exportstödet, verkar hovmyndigheter känna sig mer bekväma med. Den rimmar väl bättre med deras syn på sig själva. Men även här går det fel ibland.

När kronprinsessparet besökte världsutställningen i Kina i höstas skulle de inte prata med den svenska pressen, var tanken. De skulle bara ägna sig åt dörröppning för svenska företag. En central uppgift för monarkin, visst, men om hovet inbillar sig att de kan beordra kungligheterna att strunta i svenska medier, någonsin, är de bra naiva.

                                                       — •l• —

Över huvud taget är hov ganska egendomliga myndig­heter. Ämbetsmännen har stort inflytade över sina egna chefer – kungligheterna – men tycks ha oklar syn på syftet med verksamheten. Vore det inte dags att uppdatera ett och annat?

Här ett förslag. Precis som Dramaten, Operan och Riks­antikvarieämbetet sysslar hovet med underhållning och kulturminnesvård. Så gör hovet till en myndighet under kulturdepartementet.

Eller – om man vill luta sig på businessbenet – låt hovet ligga under UD precis som Svenska institutet. Eller gör det till ett halvstatligt organ som Exportrådet, som delfinansieras av näringslivet.

Det kanske är dags att sluta tjata om monarki eller inte.
De flesta vill behålla den. Vill man öka styrningen av kungligheterna, då är det i hovet man ska ställa ner verktygslådan.

Cecilia Garme är politisk journalist.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Panoptes (ej verifierad) tors, 05/05/2011 - 13:41
Men hovet är ju redan ett fristående offentligrättsligt subjekt som sorterar under Finansdepartementet. Dvs precis det du nu föreslår, fast bara ett annat departement. Och precis som Exportrådet även är, men då under UD.

Om Kgl. Hovstaten bleve en Myndighet i Förvaltningslagens mening, hur skulle det se ut, om Statschefen och hans Hov var samma rättssubjekt som Staten? Inte ens Riksbanken är en statlig myndighet.

Vet du någonting alls om detta ämne?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA