Emanuel Karlsten: Hur behåller man ett mjukt hjärta

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2015-12-09
Vi går in i jultid nu, tar paus, varvar ner. Du som tjänsteman är kanske värd det mer än många andra, skriver Emanuel Karlsten i en krönika om den känsliga tid vi lever i just nu.
Av:  Emanuel Karlsten

Det är en känslig tid just nu. »Det är nu samhället prövas« ropade en rubrik i Sydsvenskan för snart tre månader sedan. Inget har väl varit mer sant. Samhället har prövats från alla möjliga och tänkbara håll under året som gått. Hur många flyktingar kan vi ta emot? Hur länge klarar vi trycket? Vad händer med vårt samhälle när det överbelastas? Vad händer med vår kontroll?

»Jag vågar inte tänka på det«, svarade en kvinna från Migrationsverket i Sydsvenskans artikel. Tre månader senare drog regeringen i nödbromsen. Systemet orkade inte mer. Kanske var det du som inte orkade mer. Kanske behövdes det göras. 

I riksdagen förklarade socialdemokrater att vi behöver andrum, en paus. Det är en logisk tanke, hur omöjligt det än må vara att förklara för en flykting att Sverige nu tar paus medan de flyr för att rädda sina liv. För grepp måste tas även på en ogreppbar situation. Försök att hantera det ohanterliga, kontrollera det okontrollerbara. 

Det är nu samhället prövas. Tjänstemannen, myndig­heten, lagen och moralen. Hur lyckas man undvika bitterhet i sådana tider? Hur lyckas man behålla ett mjukt hjärta när arbetsbelastningen fortsätter att vara lika hög? Hur ska man orka ta nyktra, balanserade beslut?   

Just som flyktingströmmarna var som störst sprängdes bomber i Paris. Automatvapen avlossades på måfå mot oskyldiga restaurangbesökare. Europa fylldes av skräck. Stefan Löfven förklarade att vi varit naiva, höjde terrorberedskapen till nivå fyra och en landsomfattande jakt drogs i gång på en person som misstänktes vara potentiell terrorist. Något måste göras mot terrorn. Nya lagförslag togs fram. Hemlig dataavläsning av med­borgarna, mer kamera­övervakning och kontroll av biometriska uppgifter i pass. Däremot inga lagförslag om obligatorisk Facebookutbildning. Vilket var det som verkligen behövdes. Terroristen var inte terrorist, utan en flykting i Boliden som gillade Ica Nära på sin öppna Facebooksida. Terrornivån stod kvar tills vidare. Lagförslagen likaså.

Det är nu samhället prövas. Det är nu våra karaktärsdrag blottas, det är det vi gör nu historien kommer att döma oss för.

Vad händer i morgon, när flyktingströmmarna minskat? Vad händer med samhället när vi tar beslut som bara för stunden låter bra? Vad händer med öppenheten om medborgaren blir mer övervakad? Vad händer med myndighetstilltron, medmänskligheten och demokratin? 

Vi går in i jultid nu, tar paus, varvar ner. Du som tjänsteman är kanske värd det mer än många andra. Förhoppningsvis får du en chans att andas ut, hämta kraft och få perspektiv på hösten och året. 

Det är en känslig tid just nu. Terrorhot, flyktingströmmar och överbelastade myndigheter.

Samhället fortsätter att prövas och är det någon gång vi måste stå upp för våra demokratiska grundprinciper är det nu. Allt annat vore att ge vika för terrorn. 


Emanuel Karlsten är journalist och konsult med inriktning på sociala medier. 

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.