Fanny Härgestam är journalist och författare. ­Hennes nya bok En by i Cham­pagne utkom i maj.
Bild: Niclas Berglund
Fanny Härgestam är journalist och författare. ­Hennes nya bok En by i Cham­pagne utkom i maj.

Fanny Härgestam: Kvinnan som vill styra Frankrike

KRÖNIKA2021-06-14

Precis när jag druckit upp mitt morgonkaffe uppstår plötsligt ett lågmält tumult i matsalen. In kommer Marine Le Pen, partiledare för det franska högerpopulistiska parti som då hette Nationella fronten. Hon tar plats vid ett hörnbord och hennes närmaste rådgivare förser henne med morgontidningarna. Jag tar ett djupt andetag, reser mig och går bort mot hennes bord.

Scenen utspelade sig morgonen efter första valomgången i presidentvalet 2017. Platsen var ett bedagat hotell utanför staden Hénin-Beaumont, ett före detta kommunistfäste i norra Frankrike som sedan 2014 styrs av en borgmästare från Marine Le Pens parti, som 2018 bytte namn till Nationell samling. Staden har blivit symboliskt viktig för partiet och en plats partiledaren ofta besöker.

Det var där Le Pen höll sin valvaka, som övergick i fest med dans när det stod klart att hon gått vidare till en andra valomgång där hon skulle möta Emmanuel Macron.

Som bekant vann Macron duellen och blev Frankrikes president.

I dag, fyra år senare, tyder alla opinionsmätningar på att det återigen blir en duell mellan de två diametralt olika kandidaterna i nästa års presidentval. Han, en före detta bankir och EU-vän. Hon, EU-kritiker och dotter till grundaren av det parti som hon själv nu leder.

Men redan nu i juni hålls läns- och regional­val i Frankrike. De brukar beskrivas som en trampolin inför presidentvalen – möjliga kandidater ser till att bli folkvalda på lägre nivåer, för att visa sig förankrade i verkligheten, innan de satsar på den högsta nivån.

Marine Le Pens trampolin är just ­Hénin-Beaumont, där hon toppar Nationell samlings lista i länsvalet. Här blomstrade tidigare gruvindustrin. Men när den internationella konkurrensen blev hårdare började regionens gruvor stänga, en efter en. I dag är arbetslösheten hög. Många ­känner sig övergivna av staten och sätter sitt hopp till Marine Le Pens parti, som säger sig vilja hjälpa ”Frankrikes bortglömda” – de som kämpar för att få lönen att räcka till och upplever att centralmakten i Paris inte förstår vanligt folk utanför storstäderna.

Enligt Le Pen är beslutet att engagera sig just här ”ett hjärtats val” snarare än ett politiskt taktiskt beslut. Men Nationell samlings partiledare är känd som strateg.

Och det var hennes strategiska sida som sken igenom vid hotellfrukosten i Hénin-Beaumont.

”Madame Le Pen, får jag lov att fråga hur det känns så här dagen efter den första valomgången?”, sade jag när jag kom fram till hennes bord.

Salen tystnade.

Hon tittade kyligt på mig och svarade: ”Non”, nej.

Att prata med en svensk journalist hade hon ingenting att vinna på.

Det var med ”de bortglömda” i ­Hénin-­Beaumont som hon ville visa upp sig. Då, genom sin valvaka. I dag, genom sin kandidatur.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.