Farväl till ett hett decennium

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2009-12-15

Alexander Armiento konstaterar att vi lever i den varmaste period som uppmätts, och hoppas att vi klarar att vända trenden till något positivt.

Hett. Kanske är det ordet som bäst beskriver det decennium som nu går mot sitt slut. Den varmaste perioden som uppmätts, rapporteras det. Men vi har också fått känna temperaturen i vår dagliga informationsström stiga åtskilliga grader. Det är knepigt att göra ett bokslut över nollnolltalet. Inte bara för att själva ordet skaver en aning, utan också för att så mycket hänt.

Den tydligaste trenden är just att vi tagit del av ett så stort antal händelser. Aldrig tidigare har så mycket information varit tillgänglig för så många. Webbtidningarnas världs­nyheter blandas med bloggarnas tyckande och de sociala mediernas ständiga flöde av tilldragelser i bekantskaps­kretsen. Vi kan följa hela världen från skrivbordet – eller från en mobiltelefon.

                                                         — •l• —

Som så många gånger förr har de stora nyheter vi följt under dessa tio år ofta varit mörka. Den mest uppmärksammade händelsen – terrorattackerna i USA den 11 september 2001 – följdes av krig i Afghanistan och Irak som lett till tusentals dödsoffer. Decenniet började och slutade med global ekonomisk kris. Sverige har haft sin skörd av olyckor och tragedier – mordet på utrikes­minister Anna Lindh 2003 är bara ett exempel.

Och, som sagt, den globala uppvärmningen som hotar vår planet har bara eskalerat. Det känns passande att nollnolltalet avslutas med en global klimatkonferens. Tyvärr har världens ledare ändå svårt att enas kring åtgärder som kommer i närheten av vad experterna säger är nödvändigt. Att den stigande temperaturen blir en nyhet också på tiotalet är ingen djärv förutsägelse.

                                                         — •l• —

Ändå är det inte Köpenhamnskonferensen och klimatkrisen som dominerat löpsedlarna under årtiondets sista månad. Nej, det är de äktenskapliga förvecklingarna mellan en amerikansk golfspelare och hans svenska fru.

Förvisso har nyhetsflödet alltid rymt liknande berättelser. Men de ivrigt klickade och kommenterade artiklarna visar också på hur medierna blir alltmer kommersiella – vilket ofta betyder skvallrigare – för att klara sig i den globala konkurrensen om uppmärksamhet och annonspengar.

Inte särskilt långt in i nästa årtionde kommer de flesta att ha glömt Tiger Woods affärer. Efterdyningarna av nollnolltalets terrordåd och krig kommer att sitta i längre. Och den globala uppvärmningens effekter kan alla bli tvungna att leva med. Lyckas vi inte bromsa dess värsta följder är risken stor att detta och nästa decennium går till historien som de år då världen missade chansen.

Min förhoppning är att vi klarar den utmaningen. I så fall finns gott hopp om att eftervärlden från nollnolltalet i stället främst kommer att minnas den nya teknik som revolutionerade vardagen för mängder av människor, förde dem närmare varandra – och därmed gjorde deras relationer lite varmare.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA