God jul!

KRÖNIKA: JAN-ÅKE PORSERYD2003-11-25

Hälsningen i rubriken kan kanske verka lite tidigt utfärdad.

Av:  Jan-Åke Porseryd

Men julen omkring oss har ju redan startat.

Julmarknaderna har pågått sedan i mitten av november. Samma sak med julskyltningen i affärerna.

Dagligen dråsar julkatalogerna in genom brevlådan med budskap från leksakshandlarna, möbelaffärerna, radio-TV-butikerna, varuhusen, bokhandlarna, data- och mobiltelefonförsäljarna, matbutikerna, klädeshandlarna. Alla vill de få oss att lätta lite extra på plånboken inför julen.

Julhelgen är ju årets stora köpfest. Givmilda människor är beredda att lägga ut nästan hur mycket pengar som helst för att glädja barn, barnbarn, släkt och vänner.

Mer än 40 miljarder kronor kommer vi svenskar att satsa på julkommers i år. Som vanligt blir det säkert nytt rekord.

32 miljarder köpte vi för julen 1997, 34 miljarder 1998 och sedan har det bara fortsatt uppåt.

Vi lockas att köpa allt dyrare saker. Att TV, musikanläggningar och datorer kan bli nästan hur kostsamma som helst är ingen överraskning.

Men även priset på leksaker springer i höjden. Vad sägs till exempel om en Rodeo Ranger för 2 999 kronor eller PS2 konsol med spel och fjärrkontroll för 2 399 kronor.

Drygt 40 miljarder kronor för julhandeln, alltså. Det är ofantligt mycket pengar.

Nästan lika mycket som Stockholms läns landsting årligen satsar på hälso- och sjukvård och kollektivtrafik för länets 1,8 miljoner invånare. Eller dubbelt så mycket som Sverige betalar i internationellt bistånd. Eller ungefär vad staten nästa år avsätter för barnbidrag och föräldraförsäkring.

Den ohöljda kommersialismen och frossandet stör många. Det är förståeligt.

Men för de flesta är julen säkert ändå en glädjens högtid.

Julen spelar en viktig roll i våra liv; julfirandet är en djupt rotad tradition. Alla påverkas vi av den, vare sig vi vill eller inte.

Julen blir för många en gemenskapens och avkopplingens helg. En tid då det är fullt tillåtet att skjuta tankarna på det ordinarie jobbet åt sidan och i stället ägna sig åt andra sysslor. Sånt som julbak, julklappsinköp, julstädning, julresor till släkt och vänner.

TVs Kalle Anka och tomtens besök på julafton är höjdpunkten för många barn. För andra står julens religiösa budskap om Jesu födelse i centrum.

Stora delar av Sverige stänger igen. Hela samhällets sätt att fungera förändras. Med bara några extra semesterdagar blir det i år en rejäl långledighet för vila och rekreation. En välförtjänt andningspaus.

Många saknar tid för att umgås med familjen, att syssla med vardagsbestyr, att vila upp sig, att sköta om sin egen hälsa p g a pressen i arbetslivet. Julhelgens ledighet ger oss den möjligheten. Den blir därför också direkt nyttig.

Men måste vi verklighen lägga ned mer än 40 miljarder kronor för att uppnå detta goda?

Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.
Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA