Miguel Guerrero är specialistofficer i Försvarsmakten och utbildad journalist. Förra året utkom hans bok Krisberedskap för alla.
Bild: Stefan Tell
Miguel Guerrero är specialistofficer i Försvarsmakten och utbildad journalist. Förra året utkom hans bok Krisberedskap för alla.

Miguel Guerrero: Krisberedskap börjar i ditt eget huvud

KRÖNIKA2022-05-10
Av:  Miguel Guerrero

Att bra karlar och kvinnor reder sig själva är ett förhållningssätt som fått nytt liv under de senaste årens turbulens med en global pandemi och krig i Sveriges närområde. Numera lägger myndigheters och andra organisationers planering för samhällets krisberedskap en stor del av ansvaret på den enskilda individen.

Olika personer väljer att möta det på olika sätt. Preppers rustar för att ansvaret kan bli näst intill livslångt och gräver ned guld i trädgården, bygger egna beredskapslager och diskuterar hur mycket ammunition de behöver för att mota bort skaror av hungriga plundrare.

Andra siktar på den absoluta miniminivån, de tre dygn – eller 72 timmar, som de räknas om till för dramatisk effekt i ödesmättade artiklar – som samhället behöver för att mobilisera. Framför mig ser jag scenen de tycks förvänta sig: Timme 73 knackar ett underbetalt matbud återigen på dörren med en ljummen capricciosa, samtidigt som tv:n går i gång igen. ”Puh, det var på håret eftersom energidrycken precis tog slut. Tur att jag i alla fall har trehundra rullar toalettpapper kvar i garderoben”, suckar de lättat när dörren stängs och de återgår till att gissa vem som är Mjukglassen i Masked Singer.

Att förbereda sig för kriser kan göras på många olika sätt. Faktum är att det bör göras på många olika sätt.

I dag, i en tid när allt ska paketeras, distribueras och konsumeras snabbt och lättillgängligt, efterfrågar många patentlösningar för sin krisberedskap. Hur mycket mat och vatten behöver jag? Vad ska jag ha för prylar hemma? Vart ska jag ta mig om krisen kommer?

I sak är det högst relevanta frågor som det också finns högst relevanta svar på. Problemet uppstår när man förväntar sig att någon annan ska leverera svaren. Jag kan komma med idéer, men jag vet inte något om vad du redan har hemma, var din familj befinner sig på dagarna och er förmåga att hantera utmaningar av olika slag.

I hopp om att inte behöva möta något så obehagligt som en kris ens i de egna tankarna letar många efter en färdig lösning, som kan användas direkt och utan eftertanke.

Känner du dig träffad? Bra. Krisberedskap är så komplicerat som du gör det till, men i slutändan är det du som måste göra grundarbetet själv.

Jag har skrivit en hel bok om krisberedskap, men här får du mitt allra viktigaste tips: Om du lär dig verktyg och metoder för att själv kunna analysera, planera och genomföra åtgärder bygger du inte bara en lösning som passar dig och dina förutsättningar – såväl förberedelserna som själva planeringsprocessen hjälper dig att skaffa dig en mental beredskap, den viktigaste komponenten för att klara en kris.

Rätt prylar gör naturligtvis livet lättare, men driv och kreativitet är inte bara billigare utan också långt mycket viktigare för en bra och hållbar krisberedskap.

 

Miguel Guerrero är specialistofficer i Försvarsmakten och utbildad journalist. Förra året utkom hans bok Krisberedskap för alla.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA