Tinni Ernsjöö Rappe: Visst kan man förklara nya folksjukdomen

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2014-11-18
Allvarligt talat: Hur många utarbetade tål Sverige? Krönikören Tinni Ernsjöö Rappe tycker inte, till skillnad från Försäkringskassan, att det är svårt att förstå varför sjukskrivningarna med psykiska diagnoser ökar.

Efter en period av hårt arbete mot deadline, lite groll i arbetsgruppen och en dos tekniskt krångel känner jag mig en smula utarbetad.

Tecken på det? De klassiska: jag har svårt med distansen till det jag jobbar med – tänker att det är mycket betydelse­fullt och därför måste bli perfekt. Dessutom funderar jag håglöst på att flytta till landet eller skaffa hund så att jag kommer ut i naturen ibland.

En del av er känner igen er, det vet jag.

Nåväl, jag kommer att kunna återhämta mig när min projektanställning går ut… Till dess gäller det att visa framfötterna, trots att de är lite avdomnade.

För kanske kan jag få förlängt?

Kanske kan jag ersätta den där som nyss har blivit sjukskriven?

För så rör det på sigpå arbetsmarknaden: den enes utmattning kan bli till den andres öppning. I ett pressmeddelande från 5 november berättar Försäkringskassan att de beräknar att utgifterna för sjukförsäkringen kommer att öka till 81 miljarder kronor nästa år. 81 miljarder. Ökningen beror främst på att sjukskrivningar med psykiska diagnoser ökar. De varar oftast längre än andra sjukskrivningar, skriver myndigheten. Det är ett problem.

I pressmeddelandet står också att än så länge »saknar samhället tydliga förklaringar till varför sjukskrivningar med psykiska diagnoser ökar«.

Va? Jag som läst, skrivit och bevakat frågan i över femton år nu hajar till.

Vad menar Försäkrings­kassan?

Allvarligt talat – vet vi inte?Vet vi inte vad diffus arbetsbörda, känslomässig försummelse, teknikstress och ständiga omorganiseringar gör med oss? Hur människor påverkas av en otrygg arbetsmarknad, ständiga vinstkrav och outsourcning av allt som kan outsourcas? Har vi inte koll på att flexibilitet gör oss osäkra, att projektanställningar får oss att slå knut på oss själva, att pressade chefer får tunnelseende och att stress gör oss oempatiska?

Vet vi inte nu hur vi påverkas negativt av bristande jämställdhet, anställningar via bemanningsföretag och alla dessa bollar vi ska hålla i luften? Att meningslösa arbetsuppgifter, oklara krav, gränslöshet och stillasittande gör oss illa? Att ett allt hårdare debattklimat, beslut som tas på lösa boliner, dömande attityder, otydlighet, brist på feedback och rädsla för att göra fel i en allt tajtare organisering skapar ohälsa? För att inte tala om ständigt uppdaterade tekniska system, maktspel, överbelastning och underbemanning.

Hur många forskningsinstitut, utredningar, rapporter och vittnesmål behövs för att vi ska förändra vårt sätt att jobba?
Över en miljon svenskar i arbetsför ålder har i dag ett psykiskt ohälsoproblem, och ångest och depression kallas för folksjukdomar.

Allvarligt talat: Hur många utarbetade tål Sverige?  


Tinni Ernsjöö Rappe är journalist och aktuell som redaktör för SVTs nya samtalsprogram ”Runda bordet”. 

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.