Varje år rymmer både motgångar och framsteg

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2012-12-18

Året nyhetsrubriker dominerades av hot, kriser och tragedier. Men samtidigt blir framåtskridandet tydligt för den som ställer sig frågan »Skulle jag vilja ha levat för 100 år sedan?«

Varje år är fullt av grusade förhoppningar och svarta överraskningar. 2012 är inget undantag. Den globala ekonomin fick inte fart – tvärtom hamnade många länder i akuta svårigheter, och ordet »krispaket« hördes titt som tätt på nyheterna. Inga större framsteg nåddes i kampen för att stoppa den globala uppvärmningen och andra miljöhot. De flesta krig och konflikter tycktes inte komma närmare en lösning, och i många länder stötte en utveckling mot ökad demokrati på bakslag.

 
Varje år tvingas vi också försöka förstå varför oskyldiga människor faller offer för våld. Några av 2012 års allra svartaste rubriker handlade om Newtown i den amerikanska delstaten Connecticut, där en ung man sköt ihjäl tjugo små barn och sex vuxna. Kanske kan dock deras tragiska öde så småningom leda till en skärpning av USAs vapenlagar.
 
Precis som alla andra år finns det också många fall där våldet inte får samma uppmärksamhet, trots att vi på liknande sätt skulle behöva diskutera hur händelser av samma slag ska undvikas. Dit räknar jag, som ett av många exempel, de kvinnor i Sverige som dödas av närstående män.
 
Inför 2013 är det lätt att räkna upp en mängd hot som vi måste ta på allvar. Våld, intolerans, ekonomisk kris, miljöförstöring och andra utmaningar kräver handlingskraft. 2012 lyckades inte världens makthavare hantera dessa utmaningar så bra som vi önskade. Det kommer de säkerligen inte att göra nästa år heller. Att samla sju miljarder människor bakom kraftfulla åtgärder för att lösa våra gemensamma problem är ingen enkel uppgift.
 
Men sju miljarder människor innebär samtidigt en enorm potential för att göra världen till en bättre plats. De besitter en kraft som kan leda till upptäckter som gör våra liv längre och lyckligare, bidra till utveckling som lyfter människor ur fattigdom, skapa konstnärliga verk som berikar vår tillvaro. Också allt detta skedde 2012.
 
Årskrönikor domineras ofta av dagsnyheternas hot, kriser, olyckor och tragedier. Det är lätt att bortse från de många små och stora framsteg som påverkar oss lika mycket.
 
Men framåtskridandet blir tydligt för den som på allvar ställer sig frågan »Skulle jag vilja ha levat för 100 år sedan i stället?« Jag svarar nej på den frågan – det gör nog de flesta av oss. Ett samhälle med utbredd fattigdom, där betydligt färre människor kunde förverkliga sina drömmar, lockar inte. En vardag utan livräddande mediciner, modern kommunikationsteknologi och snabba fortskaffningsmedel är svår att
föreställa sig.
 
Vi lever verkligen inte i den bästa av världar. 2012 såg vi många bevis på det. Men samtidigt, vid sidan av katastroferna och problemen, hände också mycket som gjorde den värld vi lever i lite bättre. Så kommer det med stor säkerhet att se ut även 2013 – och alla andra år.
 
Alexander Armiento,
Chefredaktör för Publikt.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA