Dekadens lagom för hängmattan

KULTUR: SANNA TÖRINGE2003-12-16
Av:  Sanna Töringe

Sensommarkvällar kan man titta på månen, spela canasta eller läsa gamla böcker från sommarbokhyllan. Om man inte har en sådan, fylld av gamla deckare och klassiker, så kan man gå in i närmaste bokhandel och köpa sig några som är nyutgivna.
Själv har jag i sommar gett mig hän i omläsningar. Francoise Sagans Bonjour tristesse slängde jag ifrån mig med ett småleende fast något uttråkad. Men jag läste den i alla fall till slut och uppskattade fortfarande den fräschhet som en gång gjorde den så berömd.
Det är roligt att läsa en välskriven tidsskildring om 50-talet och speciellt roligt är att läsa om de rika vid franska rivieran.
Natten är ljuv av F Scott Fitzgerald är ett mästerverk som utspelar sig i samma miljö, fast på 30-talet. Det är en sorglig kärleksskildring som berättar om en enkel liten otrohet där varje steg får konsekvenser långt fram i tiden.

Författaren själv, en cynisk amerikan i Europa, levde samma hetsiga och lyxiga liv som han skildrar i sina böcker. Det ljuva livet smulas sönder och till slut finns bara alkoholism och fettvalkar kvar på Medelhavets fashionabla stränder.
Då är det svalkande att få flytta till 1920-talets Oxford för att ta små avstickare till lantegendomarna runt omkring. I En förlorad värld skildrar Evelyn Waugh överklassens förfall och han gör det minst lika skickligt som Fitzgerald.
Det är mellankrigstid med skandaler och kittlande dekadens. En härlig litterär period som man länge kan uppehålla sig i. Evelyn Waugh är en granskare utan förbarmande som beskriver sina människor utan att försköna dem med annat än pengar och puder.
Maigret i Paris av Georges Simenon ingår i en serie nyutgivna kriminalklassiker. Den store för oss längs Paris fuktiga gator in på värmande barer. Vi får hänga över hans axel medan han spionerar på skurkar och uppleva att till och med mördarna är mänskliga.

Det är underbart. Eftersom jag njutit av Simenon under sommarens hetaste dagar så minns jag särskilt den glödgande kaminen i tjänsterummet på Quai des Orfèvres.
Vad jag däremot inte minns är hur jag tog mig igenom Mord i barm av Helena Poloni eller Kjerstin Göransson-Ljungmans 27 sekundmeter, snö. Min första impuls var att skratta, min andra att gäspa när jag började läsa dessa båda gamla detektivromaner. Men jag kan inse att det finns deckarentusiaster som klarar vad som helst.

Böcker:

Francoise Sagan: Bonjour tristesse (Översättning: Lily Vallqvist)
F Scott Fitzgerald: Natten är ljuv (Översättning: Arne Hägglund)
Evelyn Waugh: En förlorad värld (Översättning: Margaretha Odelberg)
Georges Simenon: Maigret i Paris (Översättning Gunnel Vallqvist)
Helena Poloni: Mord i barm
Kjerstin Göransson-Ljungman: 27 sekundmeter, snö
Alla utgivna på Albert Bonniers förlag.

ÄMNEN:

Kultur
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.