Resa i Europa blev seriealbum

KULTUR: BÖCKER2018-12-11

Läsarens privilegium är att få följa med, att gömd få sitta i en kavajficka, titta upp och tjuvlyssna. Läsarens lycka är att sitta hemma i bekväma fåtöljen och samtidigt resa runt i världen, kunna besöka döda, lära känna främlingar, spana in i okända människors tankar. Jag undrar ofta hur jag skulle klara mig utan böcker. Så ensam jag skulle vara.

Av:  Sanna Töringe
  • Drömmen om Europa av Fabian Göranson är en serie­roman om en lång resa. Fabian och hans vän Daniel reser med tåg och försöker hitta själva essensen av Europa. Göranson är väl påläst och omvandlar sin kunskap till möten med intressanta personer på olika barer och andra platser långt från turiststråken. Jag gillar att få hänga med och lyssna. Han anstränger sig verkligen för att gå ifrån alla schabloner och med tecknarens ögon får vi se bakgatorna, soporna och tiggarna, men också spana lite på den lockande subkultur som är del av varje storstads själ. (Galago)
  • Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg ger en plågsam upplevelse, så är det. Men i mörkret, träcken och mörka sjön finns förstås också ett skimmer, som går att känna igen från Stridsbergs andra texter. Det finns helt enkelt mer skönhet i en dunkel dag än i fullt solsken.
    Vi går mot döden var vi går och suget mot undergången känns mycket påtagligt. Språket är precis så avvägt och vackert att romanen skulle kunna handla om vad som helst och ändå fånga sin läsare. Nu är det så att det handlar om ett lik av en kvinna, och kvinnans röst hörs och hon berättar sin historia och genom den får alla sneda krokiga haltande arma ett slagsupp­rättelse. (Albert Bonniers förlag)
  • Transit av Rachel Cusk är den andra romanen av samma författare som jag läst och skrivit om denna höst. Först bläddrar jag lite uttråkad och okoncentrerad, tänker att jag kanske ska välja en annan bok att skriva om. Så kommer det som en våg som jag bara sugs in i, jag vill läsa om, börja från början, stryka under meningar, prata med någon om de människor som författaren Faye möter i sitt nya liv i London. Detta är läsning för alla som gillar att tjuvlyssna på bussen, som kan tycka att den vardagliga grannen är intressant, för alla som vill veta mer om den polske byggjobbarens liv, eller om den hittills ganska anonyma man som uppvaktar vår författare. Men det bästa är ändå skildringen av de upproriska barnen som ska äta gourmetmiddag med Fayes kusin. Hurra vilken bok, en ny älskling! (Albert Bonniers förlag, översättning Rebecca Alsberg)

Sanna Töringe är kultur­journalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA