Nyheten om att tjänstemän på Regeringskansliet som arbetar för att genomföra Tidöavtalet ska premieras lönemässigt får oppositionen att reagera. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill nu att konstitutionsutskottet granskar statsminister Ulf Kristersson och styrningen av Regeringskansliet.
I en lagrådsremiss föreslår regeringen ny lagstiftning som ger polisen rätt att utfärda vistelseförbud för enskilda personer. Enligt förslaget ska vistelseförbud kunna ges den som kan befaras främja ett kriminellt nätverks brottsliga verksamhet.
De svenska kostnaderna för häktade och intagna i anstalt ligger på samma nivå som i jämförbara länder, visar en utredning som gjorts av Kriminalvården. Men den säger ingenting om kvaliteten. ”Det är oerhört svårt att jämföra kvaliteten i verksamheten mellan länder”, understryker Björn Myrberg, direktör för Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetsavdelning i ett pressmeddelande.
Informationen om att en domstolshandläggare ska ha läckt hemliga uppgifter till ett kriminellt nätverk blev en chock för de anställda på Attunda tingsrätt. ”Det var nog ingen som kunde förutse det här”, säger STs arbetsplatsombud Christian Sehlén.
Regeringskansliets direktiv om att de opolitiska tjänstemän som jobbar med att genomföra Tidöavtalet ska få större lönehöjningar förvånar även Arbetsgivarverket. ”Det öppnar upp för misstolkningar”, säger förhandlingschefen Anna Falck till Dagens Nyheter.
ST och Seko begär att få gå in på Postnords sida i domstolsprocessen med Tesla. Biltillverkaren har stämt Postnord sedan leveranserna av brev och paket uteblivit som en följd av de fackliga sympatiåtgärderna till stöd för IF Metalls strejk. ”Vi anser att våra rättigheter berörs direkt av Teslas stämningsansökan”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist till Lag & Avtal.
Det finns påtagliga brister i styrningen och ledningen av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, konstaterar Statskontoret efter en analys. Bristerna försämrar enligt rapporten till regeringen myndighetens förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag.
Lunds universitet vill att Statens ansvarsnämnd tilldelar en professor en skriftlig varning efter två fall av trakasserier mot andra anställda. En av de drabbade fick personlarm, och vid en konferens anlitades säkerhetsvakter.
De nominella lönerna väntas i september ha ökat med 4,1 procent på årsbasis, enligt Medlingsinstitutets statistik. Det innebär den första reallöneökningen på två år. Men det råder fortfarande osäkerhet om löneutvecklingen i offentlig sektor, förklarar Petter Hällberg, makroekonom på myndigheten, i ett pressmeddelande.
En rapport om säkerhetsbrister i samband med avvecklingen av tågvärdar på pendeltågen i Stockholm hemlighölls under lång tid för skyddsombuden, anser ST, som nu stämmer MTR i Arbetsdomstolen. ”Det är ett grovt åsidosättande av arbetsmiljölagen”, konstaterar STs förbundsjurist Joakim Lindqvist i ett pressmeddelande.
De opolitiska tjänstemän vid Regeringskansliet som arbetar med att genomföra Tidöavtalet kan enligt nya direktiv få större löneökningar än andra anställda, skriver Dagens Nyheter. ”Vi blev väldigt överraskade”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar till tidningen.
Arbetsgivarverket stänger tillfälligt dörren för distansarbete utomlands, men öppnar samtidigt upp för en dialog med facken om att förändra avtalen. På så sätt skulle det i framtiden kunna bli möjligt att distansarbeta från andra länder, menar Åsa Krook, chef för arbetsgivarutveckling på arbetsgivarorganisationen.
Statens servicecenter har öppnat ett nytt servicekontor i stadsdelen Skiftinge, norr om Eskilstuna centrum. Därmed finns det 138 statliga servicekontor runt om i landet.
Antalet ärenden vid Kriminalvårdens avdelning för särskilda utredningar har i stort sett fördubblats på ett par år – från 185 under 2020 till 366 under 2022. ”Försöken till infiltration ökar”, säger avdelningens chef Josefin Skoglund till Dagens Nyheter.
Solna tingsrätt avslår Teslas begäran om att genast få tillgång till sin post. Postnord får i stället tre dagar på sig att yttra sig om de uteblivna leveranserna. Samtidigt beslutade domstolen att det finns förutsättningar för att utfärda en stämning mot Postnord.
Domstolsverket får i uppdrag av regeringen att föreslå vilka av landets 48 tingsrätter som i fortsättningen ska få handlägga konkurser och företagsrekonstruktioner.
Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Förvaltningsrätten i Karlstad för långsam handläggning. Även Förvaltningsrätten i Malmö får kritik av samma skäl.
Elbilstillverkaren Tesla stämmer både Postnord och Transportstyrelsen efter de stoppade leveranserna av registreringsskyltar. STs biträdande förhandlingschef Niklas Simson konstaterar att företaget verkar sakna förståelse för den svenska arbetsmarknaden.
ST stämde tidigare i år spårtrafikoperatören VR efter att företaget sagt upp en förare som blivit påkörd av en taxibil. Medlemmen och arbetsgivaren har nu gått med på en förlikning, och tvisten kommer därför inte att gå vidare till förhandling i Arbetsdomstolen.
Övertid inom Polismyndigheten kostar staten hundratals miljoner kronor årligen. Under 2022 arbetades mer än en miljon övertidstimmar inom myndigheten, vilket är 34 procent mer än 2019, året före pandemin, rapporterar TT.
En domstolshandläggare vid Attunda tingsrätt misstänks ha läckt hemliga uppgifter till ett kriminellt gäng och står åtalad för grovt brott mot tystnadsplikten. Nu begär arbetsgivaren att hon ska bli avskedad.
En dålig introduktion på det nya jobbet kan påverka den anställde negativt flera år efter jobbstarten, visar ett forskningsprojekt vid Karolinska institutet. ”Den första tiden på jobbet präglas av en stor osäkerhet och stress”, säger forskaren Elin Frögéli till tidningen Allt om arbetsmiljö.
Regeringen har fattat beslut om att Arbetsförmedlingen ska ha ett nära samarbete med nya Utbetalningsmyndigheten. ”Fusket och bidragsbrottsligheten ska bort”, kommenterar arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, L, regeringens beslut i ett pressmeddelande.
Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att göra en översyn av nämndmyndigheterna. Dessa myndigheter är oftast små, och enligt regeringen behöver statsförvaltningen bli effektivare genom att minska fragmentiseringen.
Kriminalvårdens interna styrning och kontroll har påtagliga brister, konstaterar myndighetens internrevision i en rapport. Enligt internrevisionen är risknivån hög och myndigheten saknar strukturerad beslutsuppföljning.
Samhällets kontroll av subventionerade anställningar är inte effektiv, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. ”Här behöver regeringen och Arbetsförmedlingen vidta åtgärder”, kommenterar riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner granskningen.
Kungliga Tekniska högskolan, KTH, har beslutat att verksamheten ska koncentreras till tre campus och lämnar Södertälje och Kista senast 2027. ”Om detta är vad som krävs för att vi ska klara ekonomin och behålla personalen tror jag ändå att det är det bästa för våra medlemmar”, säger STs sektionsordförande Jon Lindhe.
Den ökande användningen av AI-system i arbetslivet riskerar att bidra till mer systematisk och konsekvent diskriminering, varnar Diskrimineringsombudsmannen, DO, i en ny rapport. Det finns enligt myndigheten också en risk att beslutsfattare tolkar systemens utfall som värderingsfria.
Fyra kriminalvårdare på en anstalt i södra Sverige straffas med löneavdrag då de vid upprepade tillfällen lämnat jobbet innan arbetspassets slut. Sammanlagt rör det sig om över 100 timmars olovlig frånvaro.
Biståndsmyndigheten Sida stramar åt sina riktlinjer för distansarbete. Den maximala arbetstiden på distans sänks från 49 till 40 procent. Ledningen hoppas kunna stärka arbetsplatskulturen, men ST-avdelningen är emot förändringen.