Synar yttrandefriheten på djupet

KULTUR: TV-SERIE2016-11-22

I SVTs nya serie Håll käften – eller dö blickar Lena Sundström ut i världen för att undersöka vad vår yttrandefrihet egentligen ska användas till. Utan att peka finger försöker hon förstå dem som väljer att tala – och dem som är tysta.

Av:  Birgitta Haglund

Journalisten, författaren och programledaren Lena Sundström brinner för det högaktuella ämnet yttrande­frihet, som har funnits med som en röd tråd genom mycket av det hon gjort i sitt yrkes­liv.

– Ända sedan jag var litet barn har jag fascinerats av människor som riskerar sina jobb eller sina liv för yttrande­friheten, som står upp för saker – att deras vilja att uttrycka sig är så oerhört stark, till och med i regimer där de kanske hotas av fängelse på livstid, säger hon.

Vi träffas på en restaurang vid Central­stationen i hennes hemstad Stockholm. Mötesplatsen ligger lägligt till med tanke på hennes pendlande mellan huvudstaden och Göteborg. Hon har nyligen värvats som programledare och reporter till SVTs samhällsredaktion.

I den nya tv-serien undersöker och problematiserar Lena Sundström sitt ämne och ställer frågan om hon skulle kunna gå i döden för någon annans rätt att uttrycka sin åsikt – eller ens för rätten att uttrycka sin egen. Den som följer de tre avsnitten nu i december kommer att få svar.

Vad vill du förmedla i programmen?

– Det viktigaste med yttrandefriheten är att inse att den är något som vi ständigt måste diskutera, eftersom vår syn på den hela tiden förändras. Sedan tycker jag det känns viktigt att lyfta diskussionen från den svenska debatten om yttrandefrihet, som ofta står och stampar.

Det var befriande att påminna sig om andra perspektiv, berättar hon.

– Grunden i vår lagstadgade yttrandefrihet är att medborgarna ska skyddas mot övergrepp från staten, men diskussionerna i Sverige handlar väldigt ofta om att någon säger något kontro­versiellt, får mothugg och sedan påstår att den blir tystad. Men det handlar inte om myndighetscensur, utan om självcensur.

Lena Sundström skildrar gärna större förlopp i samhället genom enskilda personer. När hon stöter på feno­men som hon inte begriper, då väcks hennes nyfikenhet. I sin senaste bok Spår skildrar hon myndighets­övergrepp och rättslöshet i fallet med de två terror­misstänkta egyptier som avvisades från Sverige 2001.

I tv-serien får vi, via möten med enskilda individer, belyst hur det står till med yttrandefriheten i de länder som hon besöker: Kina, Turkiet, Polen, Thailand och USA. I Arizona följer hon med en hatpredikande pastor som i en megafon förolämpar förbipasserande på gatorna: Homosexuella kommer att brinna i helvetet, likaså överviktiga och kvinnor med urringning.

– När man lyssnar på hur han skriker, då vill man nästan skrika tillbaka: »Men håll käften«. Det blir tydligt att det är svårt att dra de här gränserna för yttrandefrihet. Ska vi dra någon gräns alls?

Över lag är Lena Sundström intres­serad av att förstå människor och deras bevekelsegrunder, i synnerhet dem som inte tänker som hon själv. I tv-serien får vi både möta dem som har drabbats av förtryck och fått betala dyrt för att få uttrycka sin åsikt, och dem som försvarar eller har förståelse för sitt lands förtryckande regim.

Först ville hon söka upp »yttrandefrihetshjältarna«, berättar hon.

– Men ganska snabbt insåg jag att det var mer intressant att tala med vanliga människor som håller käften. Som till och med tycker att andra ska hålla käften. Då konfronteras man med frågan: »Vem skulle jag själv ha varit här?« Det är lätt att sitta i Sverige…

Hon tystnar, tar en tugga av salladen.

…och vara duktig?

– Mm. Jag tror det är viktigt att inte blunda för att makthavare som Putin och Erdoğan ofta har ett starkt stöd. Vida kretsar i Turkiet tycker att Erdog˘an är karismatisk, att han har förbättrat sjukvården, infrastrukturen… Jag tror man måste försöka förstå det där.

Hon är noga med att inte peka finger åt andra länder där yttrandefriheten är starkt inskränkt, inte skapa en bild av vi och de.

– För mig kändes det viktigt att hitta punkter där man kan känna igen sig själv i människors försvar av militärdiktaturer, av att journalister fängslas…

Kan du det?

– Absolut. Vi gör de valen hela tiden. Ta USA efter 11 september eller Frankrike efter attacken mot Charlie Hebdo, då stabilitet, säkerhet och terroristbekämpning blev väldigt viktigt. Jag tror alla länder, även demokratier, behöver vara observanta på hur vi i sådana lägen förändrar vårt tankesätt när det gäller yttrandefrihet och rättssäkerhet.

Lena Sundström.
Bild: Knut Koivisto
Lena Sundström.

Lena Sundström gör ny serie i tv

  • Lena Sundström är journalist, författare och program­ledare.
  • Hon har gett ut fyra böcker. De två senaste, Världens lyckligaste folk: en bok om Danmark (2009) och Spår (2013), nominerades båda till Augustpriset.
  • 2013 var hon programledare för Kalla Fakta i TV4. Hennes intervju i Dagens Nyheter med visselblåsaren Edward Snowden 2015 fick stor uppmärksamhet.
  • Hon har fått Publicistklubbens stora pris (2010) och Torgny Segerstedts frihetspenna (2014).
  • Den 1 december sänds det första av tre avsnitt i hennes nya serie för SVT: Håll käften – eller dö.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA