Göteborg-Landvetter Airport.
Bild: Mostphotos
Göteborg-Landvetter Airport.

250 personer sägs upp från Swedavia

SWEDAVIA2020-11-24

Det statliga bolaget Swedavia, som driver tio av Sveriges största flygplatser, varslade tidigare i år 800 anställda om uppsägning. Enligt uppgifter till Sekotidningen sägs nu totalt 250 personer upp.

Pandemin har slagit hårt mot flygtrafiken, som sett till antalet passagerare minskar med upp emot 90 procent. Det statligt ägda flygplatsbolaget Swedavia införde under våren korttidsarbete för 1 900 anställda och varslade samtidigt 800 om uppsägning.

Enligt uppgifter till Sekotidningen är det nu klart att 250 anställda sägs upp. Samtidigt får också alla timanställda och inhyrda lämna företaget. Totalt berörs omkring 800 personer. Mikael Nordenståhl är klubbordförande för ST på Arlanda och Bromma, enligt honom drabbas runt 200 anställda i Stockholm.

– Stämningen är väldigt tung här just nu. De som jobbar nära passagerarna har extremt lite att göra, trots att man infört korttidsarbete. Det är så klart också pressande att se med egna ögon att arbetsuppgifterna inte finns, säger han till Publikt.

Det finns också en oro för att det kan bli än värre och att fler kan komma att sägas upp. Under sommaren ökade trafiken något och var bara ned med 70 procent, men nu minskar den igen enligt Mikael Nordenståhl.

– Många är oroliga för den här nya vågen och vad den ska göra med passagerarna. Siffrorna är extremt dåliga just nu och kommer inte passagerarna tillbaka väntar antagligen ytterligare nedskärningar. Det är övervintring som gäller, säger han.

Robert Pletzin, presschef på Swedavia, vill i det här läget inte bekräfta hur många som kommer att sägas upp. Men han säger till Publikt att bolaget till största del kommer att behöva genomföra det varsel på 800 heltidstjänster som tidigare aviserats.

– Vi har sett över hela bemanningssituationen och det handlar om uppsägningar, naturliga avgångar, ej tillsatta vakanser, konsultuppdrag och visstidsanställda. Vi är inne i ett sent skede och inte färdiga i alla delar så därför kan vi inte gå in på hur det här fördelas utan det får vi återkomma till, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Swedavia
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA