Göteborg-Landvetter Airport.
Bild: Mostphotos
Göteborg-Landvetter Airport.

250 personer sägs upp från Swedavia

SWEDAVIA2020-11-24
Det statliga bolaget Swedavia, som driver tio av Sveriges största flygplatser, varslade tidigare i år 800 anställda om uppsägning. Enligt uppgifter till Sekotidningen sägs nu totalt 250 personer upp.

Pandemin har slagit hårt mot flygtrafiken, som sett till antalet passagerare minskar med upp emot 90 procent. Det statligt ägda flygplatsbolaget Swedavia införde under våren korttidsarbete för 1 900 anställda och varslade samtidigt 800 om uppsägning.

Enligt uppgifter till Sekotidningen är det nu klart att 250 anställda sägs upp. Samtidigt får också alla timanställda och inhyrda lämna företaget. Totalt berörs omkring 800 personer. Mikael Nordenståhl är klubbordförande för ST på Arlanda och Bromma, enligt honom drabbas runt 200 anställda i Stockholm.

– Stämningen är väldigt tung här just nu. De som jobbar nära passagerarna har extremt lite att göra, trots att man infört korttidsarbete. Det är så klart också pressande att se med egna ögon att arbetsuppgifterna inte finns, säger han till Publikt.

Det finns också en oro för att det kan bli än värre och att fler kan komma att sägas upp. Under sommaren ökade trafiken något och var bara ned med 70 procent, men nu minskar den igen enligt Mikael Nordenståhl.

– Många är oroliga för den här nya vågen och vad den ska göra med passagerarna. Siffrorna är extremt dåliga just nu och kommer inte passagerarna tillbaka väntar antagligen ytterligare nedskärningar. Det är övervintring som gäller, säger han.

Robert Pletzin, presschef på Swedavia, vill i det här läget inte bekräfta hur många som kommer att sägas upp. Men han säger till Publikt att bolaget till största del kommer att behöva genomföra det varsel på 800 heltidstjänster som tidigare aviserats.

– Vi har sett över hela bemanningssituationen och det handlar om uppsägningar, naturliga avgångar, ej tillsatta vakanser, konsultuppdrag och visstidsanställda. Vi är inne i ett sent skede och inte färdiga i alla delar så därför kan vi inte gå in på hur det här fördelas utan det får vi återkomma till, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Swedavia
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.