270 miljoner till mer högskoleutbildning

HÖGSKOLAN2020-05-18
Regeringen vill satsa 270 miljoner kronor på fler kurser och utbildningar i högskolans regi under 2020. Förslaget ska bland annat ge permitterade möjlighet att vidareutbilda sig under permitteringstiden.

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att fler förväntas söka sig till högskolan de närmaste åren, för att påbörja en utbildning eller för att omskola sig och utveckla tidigare kompetens. För att möta behoven föreslår regeringen att 112 miljoner kronor fördelas till universitet och högskolor för fler utbildningsplatser under 2020. Ytterligare 130 miljoner kronor ska gå till kurser för vidareutbildning och omställning. I en satsning på korta kurser föreslår regeringen att 30 miljoner kronor går till att möta utbildningsbehovet hos yrkesverksamma specialister inom flera områden.

Regeringen vill också slopa det nuvarande kravet på sex månaders arbetslöshet för att få studiestartsstöd. Enligt förslaget ska arbetslöshetsvillkoret tillfälligt ändras så att studiestartsstödet kan lämnas till den som är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, oavsett hur lång tid arbetslöshetstiden har varit.

I pressmeddelandet kring korta kurser pekar regeringen ut Vinnova, som har drivit ett pilotprojekt för flexibla korta kurser för yrkesverksamma specialister. Ett annat exempel är KK-stiftelsen, som under flera år utvecklat kurser i samarbete med lärosäten. I samverkan med sju av landets lärosäten har regeringen tidigare satsat på utbildning kring artificiell intelligens för yrkesverksamma. Det föreslagna anslaget ska ge fler lärosäten möjlighet att utforma korta kurser för yrkesverksamma.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.