270 miljoner till mer högskoleutbildning

HÖGSKOLAN2020-05-18

Regeringen vill satsa 270 miljoner kronor på fler kurser och utbildningar i högskolans regi under 2020. Förslaget ska bland annat ge permitterade möjlighet att vidareutbilda sig under permitteringstiden.

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att fler förväntas söka sig till högskolan de närmaste åren, för att påbörja en utbildning eller för att omskola sig och utveckla tidigare kompetens. För att möta behoven föreslår regeringen att 112 miljoner kronor fördelas till universitet och högskolor för fler utbildningsplatser under 2020. Ytterligare 130 miljoner kronor ska gå till kurser för vidareutbildning och omställning. I en satsning på korta kurser föreslår regeringen att 30 miljoner kronor går till att möta utbildningsbehovet hos yrkesverksamma specialister inom flera områden.

Regeringen vill också slopa det nuvarande kravet på sex månaders arbetslöshet för att få studiestartsstöd. Enligt förslaget ska arbetslöshetsvillkoret tillfälligt ändras så att studiestartsstödet kan lämnas till den som är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, oavsett hur lång tid arbetslöshetstiden har varit.

I pressmeddelandet kring korta kurser pekar regeringen ut Vinnova, som har drivit ett pilotprojekt för flexibla korta kurser för yrkesverksamma specialister. Ett annat exempel är KK-stiftelsen, som under flera år utvecklat kurser i samarbete med lärosäten. I samverkan med sju av landets lärosäten har regeringen tidigare satsat på utbildning kring artificiell intelligens för yrkesverksamma. Det föreslagna anslaget ska ge fler lärosäten möjlighet att utforma korta kurser för yrkesverksamma.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA