Enligt huvudskyddsombudets anmälan till Arbetsmiljöverket finns det en konflikt inom en av enheterna på Länsstyrelsen i Jämtland. Flera ur personalen på enheten ska ha slutat eller tagit tjänstledigt.
Bild: Mostphotos
Enligt huvudskyddsombudets anmälan till Arbetsmiljöverket finns det en konflikt inom en av enheterna på Länsstyrelsen i Jämtland. Flera ur personalen på enheten ska ha slutat eller tagit tjänstledigt.

Akuta arbetsmiljöproblem på Länsstyrelsen i Jämtlands län

LÄNSSTYRELSERNA2020-06-08

En enhet på Länsstyrelsen i Jämtlands län har dragits med arbetsmiljöproblem under en längre tid. Flera anställda har slutat och vissa har utsatts för kränkande särbehandling, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. ”Vi har synpunkter på det systematiska arbetsmiljöarbetet”, säger huvudskyddsombudet Else-Marie Norin.

Efter att flera ur personalen hört av sig med synpunkter på arbetsmiljön inom Länsstyrelsen i Jämtlands län valde skyddsorganisationen att anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

– De senaste åren har det blivit ett tuffare klimat arbetsmiljömässigt. Vi får fler som kommer till oss med synpunkter. Det här har pågått ett tag och nu kände vi att vi måste agera, säger huvudskyddsombudet Else-Marie Norin till Publikt.

Parterna har haft ett antal möten om situationen och en handlingsplan har satts upp, men eftersom skyddsorganisationen anser att arbetsgivaren skjuter upp processen snarare än att ta tag i problemen gick man i början av maj vidare med en anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Vi ser en medveten förhalning av detta arbete som vi har lyft som akut, då det gäller kränkande särbehandling. Desto längre det förhalas desto mer akut blir situationen för medarbetarna”, skriver huvudskyddsombudet i anmälan.

Arbetsmiljöverket har sedan dess avslagit ansökan, men ska trots det göra en inspektion av Länsstyrelsen i Jämtlands län. När det blir är inte bestämt än, påpekar Else-Marie Norin.

Hon vill inte föregå resultatet av den utredning som nu tar vid.

– Vi har synpunkter på det systematiska arbetsmiljöarbetet här på länsstyrelsen, och det har också visat sig på pulsmätningen som vi har gjort att det finns problem. Nu avvaktar vi vad Arbetsmiljöverket kommer fram till, säger Else-Marie Norin.

Enligt anmälan finns det en konflikt inom en av enheterna på arbetsplatsen, vilket ett före detta huvudskyddsombud flaggade för redan i november förra året. Flera ur personalen på enheten ska ha slutat eller tagit tjänstledigt på grund av konflikten.

I ett skriftligt besked som det tidigare huvudskyddsombudet skickade till arbetsgivaren riktas kritik mot landshövding Jöran Hägglund. Han ska ha kallat vissa ur personalen till enskilda samtal kring konflikten, vilket upplevts som ”olustigt” och ”olämpligt”, enligt det tidigare huvudskyddsombudets beskrivning.

Jöran Hägglund.
Bild: Tina Stafrén
Jöran Hägglund.

Jöran Hägglund vill inte ställa upp på en intervju. I ett mejl till Publikt skriver han att de enskilda samtal som nämns skedde på begäran av de anställda. Han bekräftar att det finns en pågående konflikt på en av enheterna, och betonar att han välkomnar Arbetsmiljöverkets inspektion.

Han avböjer att svara på fler frågor med hänvisning till att konflikten rör ett fåtal enskilda personer.

”Som myndighetschef vill jag vara tydlig med att vi har nolltolerans mot kränkande särbehandling, mobbning och trakasserier”, skriver Jöran Hägglund i mejlet.

Facket står bakom huvudskyddsombudets anmälan, enligt STs sektionsordförande Maria Pettersson. Hon anser att den var nödvändig för att man ska kunna komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen.

– I och med att huvudskyddsombudet gjort en anmälan har ledningen fått upp ögonen och ökat farten för att åtgärda problemet, säger hon till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA