Allvarlig JO-kritik mot länsstyrelse

JO2019-06-11

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.

I maj 2015 ansökte jordbrukaren om stöd till unga lantbrukare från Länsstyrelsen i Skåne län. Efter mer än tre år klagade han till JO över att han ännu inte hade fått något beslut. Länsstyrelsen skyller i sitt svar till JO på att myndigheten ännu inte har ett fungerande it-stöd. Det finns sammanlagt mer än 8 000 ärenden hos länsstyrelsen som väntar på handläggning av it-stödet. Jordbrukaren hade enligt JO-anmälan fått veta av länsstyrelsen att han inte uppfyller villkoren för det sökta stödet, men eftersom han inte fått något beslut kunde han inte heller överklaga.

Enligt redogörelsen från länsstyrelsen har det under åren 2015 till 2018 kommit in 2 892 ansökningar om stöd till unga jordbrukare. 273 av dem har inte kunnat avgöras därför att det saknas it-stöd. Länsstyrelsen förväntar sig att Jordbruksverket ska leverera it-stöd. Enligt Länsstyrelsen i Skåne län kommer avslags- och avvisningsbesluten att behandlas skyndsamt så fort ett fungerande it-stöd har levererats av Jordbruksverket.

”Detta är naturligtvis helt oacceptabelt och inte på långt när förenligt med skyndsamhetskravet i Förvaltningslagen”, skriver JO Lars Lindström i sitt beslut.

Förvaltningslagens krav är att ett ärende handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts. Men kravet på kostnadseffektivitet och enkelhet kan inte under några omständigheter tillåtas påverka handläggningstiden på det sätt som här är fråga om, konstaterar JO:

”Att länsstyrelsen under flera års tid har underlåtit att fatta beslut i ärenden som varit klara för avgörande vittnar om en förvånansvärt nonchalant inställning till grundläggande förvaltningsrättsliga regler. Länsstyrelsen förtjänar allvarlig kritik för detta. Länsstyrelsen måste snarast se till att ärendena blir avgjorda”, skriver JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA