Anställd vid Försäkringskassan avskedas på grund av bidragsfusk

FÖRSÄKRINGSKASSAN2022-09-12
En anställd på Försäkringskassan avskedas på grund av bidragsfusk. Kvinnan har medvetet låtit bli att meddela ändringar i sin boendesituation och därmed felaktigt fått 16 800 kronor i bostadsbidrag, konstaterar myndighetens personalansvarsnämnd. Händelsen har även polisanmälts.

Tre dagar efter att kvinnan, som själv var anställd på Försäkringskassan, beviljades bostadsbidrag som ensamstående blev hon sambo. Ungefär samtidigt startade hon en enskild firma och efter några månader flyttade hon. All denna information undanhöll kvinnan från sin arbetsgivare och tog därmed emot bostadsbidrag på felaktiga grunder.

Enligt Försäkringskassans egen utredning har kvinnan medgivit att hon medvetet låtit bli att underrätta myndigheten om förändringarna.

Försäkringskassans personalansvarsnämnd har polisanmält kvinnan för bidragsbrott och avskedat henne.

”Det torde vara uppenbart för alla anställda att det är otänkbart att begå brott mot Försäkringskassan, den egna anställningsmyndighetens, verksamhet. Det vilar alltså ett särskilt stort ansvar på just medarbetare hos Försäkringskassan att noggrant kontrollera att uppgifter som lämnas vid ansökan om förmåner från myndigheten är korrekta och att genast anmäla när förhållandena ändras, i enlighet med den försäkran som görs på heder och samvete”, skriver personalansvarsnämnden i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.