Bild: Peter Kroon

Arbetsförmedlare får varning för jäv

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-12-22
En arbetsförmedlare ordnade behörighet till sig själv för att gå in i en för henne bekant arbetssökandes ärende. Det var jäv, enligt myndighetens personalansvarsnämnd, som nu ger kvinnan en varning.

Kvinnan, som jobbar på ett av Arbetsförmedlingens kontor i Mellansverige, skaffade i somras fullmakt och behörighet för att gå in i en annan handläggares ärende. Ärendet gällde en närstående till kvinnans barn.

I samtal med arbetsgivaren uppger arbetsförmedlaren att hon inte ville kontrollera handläggningen av ärendet, utan bara ville hjälpa personen.

Enligt personalansvarsnämndens beslutsunderlag medger kvinnan att hon, efter att ha gått in i ärendet, har skickat information om de olika typer av stöd som den arbetssökande skulle kunna få via Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlaren säger också att hon aldrig har träffat personen i fråga, men medger att hon har engagerat sig i ärendet eftersom det handlar om en bekant till hennes barn, enligt beslutet.

Myndighetens personalansvarsnämnd skriver i sitt beslut att det inte går att slå fast att arbetsförmedlarens gärning har gynnat den arbetssökande. Men samtidigt konstaterar man att kvinnan har brutit mot de bestämmelser som gäller kring jäv i förvaltningslagen.

Eftersom den förseelsen inte kan betraktas som ringa får arbetsförmedlaren en varning med motiveringen att hon har ”åsidosatt sina skyldigheter i anställningen”, enligt nämnden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.