Arbetsmiljöverket stoppar inspektioner i vissa branscher på grund av coronaviruset.
Arbetsmiljöverket stoppar inspektioner i vissa branscher på grund av coronaviruset.

Arbetsmiljöverket pausar inspektioner

ARBETSMILJÖVERKET2020-03-27
Coronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.

I ett pressmeddelande förklarar Arbetsmiljöverket att myndigheten just nu har valt att pausa inspektioner i vissa branscher på grund av coronaviruset. Bakgrunden är smittorisken, men också det tuffa läget på många arbetsplatser.

”Vår bedömning är att arbetsgivare just nu är mycket hårt belastade av den pågående coronakrisen. Därför väljer vi att pausa flera tillsynsaktiviteter som till exempel systematiskt arbetsmiljöarbete i politikerstyrda organisationer. Ett annat exempel är att vi pausar myndighetsgemensamma kontroller. Här är Arbetsmiljöverket beroende av övriga myndigheter” konstaterar Pia Zätterström, avdelningschef för inspektionsavdelningen i pressmeddelandet.

Även i spårbunden trafik och skönhetsbranschen gör den höga pressen på arbetsgivarna att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektionerna. I övrigt fortsätter myndigheten med inspektionerna, men jobbar löpande med att ta fram alternativa arbetssätt.  

”Det kan handla om distansinspektioner via telefon, andra tekniklösningar, eller tillsynsmeddelanden”, kommenterar Pia Zätterström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.